Expositie en biografie over Moense kunstenaar Edgard Antoin: “Mijn levensverhaal moest meer zijn dan een gewoon fotoboek”

Edgard Antoin schildert ook de verpakking van de boeiken. Elk een origineel kunstwerkje. © GJZ
Redactie KW

De hele maand oktober loopt er in Kortrijk een tentoonstelling met werk van Edgard Antoin. Daarnaast verschijnt er ook een biografie over diezelfde Moense kunstenaar. Hij is er 67 geworden, dus lang diende men niet na te denken over de titel van het boek, gewoon kortweg 67.

Edgard Antoin is zeker geen onbekende in het kunstwereldje. Zijn talent werd reeds opgemerkt tijdens zijn lagere schooljaren. “Toen ik nog op de schoolbanken zat, merkte meester Hendrik Sulmont op dat ik goed kon tekenen. Meester Sulmont was zelf kunstenaar en medeoprichter van vrijetijdsatelier Sueva in Zwevegem. Daar zette ik dan mijn eerste stappen in de kunstwereld. Het atelier van meester Sulmont was een plaats waar ik graag vertoefde, alleen al voor de geur en de sfeer die er hing”, herinnert Edgard Antoin zich.

Na Sueva volgde hij nog avondonderwijs aan de academie in Kortrijk. “Iets wat ik trouwens nog altijd doe, om jong te blijven.”, zegt hij lachend.

Op elke kaft van ‘67’ hangt een uniek keramisch tegeltje – Edgard Antoin

Op zijn 18de kon hij bij de firma Koramic in Kortrijk aan de slag. Dit bedrijf bepaalde zijn verdere kunstloopbaan mee. “Onder mijn impuls werd er destijds in de productieruimte van de pannenfabriek Koramic een kunstatelier opgericht waar o.a. kunstenaars als Roger Raveel, Victor Vasarely, Achiel Pauwels, Edmond Dubrunfaut en vele anderen dankbaar gebruik maakten van de beschikbare ovens.”

Edgard was ook medeorganisator van de First International Workshop of Art Ceramics Belgium, kortweg Briksteen.

Eigen kunstatelier

Met zijn opgespaarde kredieturen kon hij de woensdagnamiddag zelf een kunstatelier opstarten. Dit in een woning dat eigendom was van Koramic, in de Oudenaardsesteenweg in Kortrijk. “Mijn levenspad kruiste vaak de wegen van Koramic. Zo heb ik ook nog een twintigtal jaar kunnen wonen in de directeurswoning van Koramic op de site Kapel ter Bede.”

Toen de fabriek evenwel werd overgenomen door Wienerberger, stopte Edgard er zijn activiteiten. “Door mijn artistieke ervaring en sociaal engagement kon ik eerst bij Kunstwerkplaats De Zandberg in Harelbeke aan de slag en daarna bij De Beelderij in Torhout. Daar kon ik op mijn 58ste met brugpensioen.”

Ondertussen werd in café In den Voerman in Moen de gelijknamige VZW opgericht. “Ik deed dit als hommage aan mijn veel te vroeg gestorven zus, Marijke. Hier ben ik ook altijd bezig met bepaalde kunstprojecten. Telkens op de eerste vrijdag van de maand kan men hier een glas komen drinken. Groot is het hier niet, maar authentiek des te meer.”

Biografie

De jongste maanden had Edgard ook de handen vol met het samenstellen van zijn biografie. “Deze kwam er eerder toevallig. Bijna twee jaar terug merkte een goede vriendin, Greta Vandenberghe, op dat er van mijn werk geen naslagwerk bestond en dat het misschien tijd was om eens één en ander op papier te zetten. Ik was meteen voor het idee gewonnen, maar het mocht zeker niet louter een fotoboek worden. Dus werd het een biografie.”

In fotograaf Danny Parmentier vond men de geschikte persoon om te zorgen voor het beeldmateriaal, Chris Martens zorgde voor de prachtige lay-out en Lieven Bulckaert schreef de teksten. Greta Vandenberghe zorgde dat het financieel haalbaar werd. Edgard Antoin wil hierbij speciaal Koramic en Wienerberger bedanken en de diverse Moense handelaars die hun steentje bijdroegen.

Speciale uitgave

Het boek 67 is een speciale uitgave geworden. “Ik ben er alvast heel tevreden mee. Het telt 155 bladzijden en is handgebonden. Elk exemplaar is uniek, want op de kaft van ieder boek hangt een ander keramisch tegeltje. Ook het verpakkingspapier werd telkens door mezelf geschilderd. Het deed vreemd toen ze de boeken leverden. Normaal levert men een pallet met klei, nu een pallet met 500kilo boeken, mijn boeken dan nog”, besluit Edgard Antoin. (GJZ)

Het boek werd gedrukt bij Die Keure in Brugge en wordt de ganse maand oktober voorgesteld met een tentoonstelling in de kantoren van Engel en Völkers, Grote Markt 19a in Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier