Expertenteam helpt handelskernen nieuw leven inblazen: “Leegstand zoveel mogelijk beperken”

Wibo Lemmens, voorzitter Lokaal Economische Raad en zaakvoerder Wasserette. (foto MVO) © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Nieuwpoort is een van de 13 West-Vlaamse gemeenten die zijn geselecteerd voor het initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) dat lokale besturen zal begeleiden in hun beleid rond ‘bedrijvige kernen’. Het expertenteam van de ‘Profploeg’ zal ook Nieuwpoort bijstaan met concrete antwoorden en acties om de handelskernen nieuw leven in te blazen of hun troeven op een opvallende manier in de kijker te zetten.

Volgens burgemeester Geert Vanden Broucke vaart Nieuwpoort al een goede koers, maar hij vindt dit absoluut een goed initiatief van minister Crevits, want onafhankelijke experten kunnen misschien wel originele ideeën aanbrengen.

“Natuurlijk moeten we de leegstand zoveel mogelijk beperken”, merkt de burgemeester op. “Maar het is ook ontzettend belangrijk dat we inzetten op beleving. Door corona hebben we ondervonden hoe belangrijk het sociale aspect van onze samenleving is. Mensen willen weer gezellig gaan winkelen, elkaar ontmoeten, samen een kopje koffie drinken… Er is al serieus gebrainstormd rond het ‘Winkelhierlied’ dat hier gelanceerd werd om lokaal winkelen te promoten. Brainstormen en nadenken over hoe we dat op een goede manier kunnen aanpakken is één ding, maar er moet ook iets concreets uit de bus komen. Daarom hebben we in Nieuwpoort ook onze ambtenaar lokale economie, die eigenlijk een ‘go-between’-functie heeft. Nieuwpoort doet ook een extra inspanning om jonge mensen met kinderen aan te trekken. Er is ook de premie van maximaal 12.000 euro voor mensen die in de commerciële straten van Nieuwpoort-Stad een woongelegenheid willen omvormen naar een handelszaak. Die kunnen onder bepaalde voorwaarden een subsidie aanvragen aan Stad Nieuwpoort. Alle info daarover is te vinden op de website van Stad Nieuwpoort.”

Ik vraag me wel af waarom de terrassen in onze straat moeten verdwijnen

Steve Maenhout, voorzitter van Unizo Nieuwpoort en zaakvoerder van Modern Shop reageert: “Elk initiatief om leegstand aan te pakken kan enkel positief onthaald worden.”

Zelf bijleren

Ook Wibo Lemmens, voorzitter van de Lokaal Economische Raad en zaakvoerder van horecazaak Wasserette in de Marktstraat, treedt Steve daarin bij. “Hoofdreden om in te tekenen voor dit project van minister Crevits is dat de experten met hun professionele advies kunnen bijdragen aan het versterken van de stadskern”, zegt Wibo. “We kunnen altijd zelf iets bijleren! Het mag wel gezegd zijn dat Stad Nieuwpoort haar best doet, zoals met die premie om woongelegenheden om te vormen tot handelspanden. Ik ben mijn zaak in de Marktstraat vier jaar geleden begonnen, net tijdens de werken. Intussen zijn er zaken verdwenen, maar er zijn er ook heel wat nieuwe bijgekomen. Als ik dan toch een opmerking zou maken: het lokaal bestuur zou wel iets meer voeling mogen hebben met de economie. Ik vraag me bijvoorbeeld af waarom de terrassen in onze straat moeten verdwijnen, terwijl ze op de Markt mogen blijven staan? Die zorgen toch net voor beleving? Ook de extra terrassen die door corona mochten gezet worden op de Zeedijk zouden het belevingsaspect verhogen als ze mochten blijven!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier