Evenementensector protesteert in Brussel: “We worden gewoon vergeten”
De evenementensector werd als eerste getroffen door de coronacrisis en een heropstart is nog lang niet in zicht. Om die vergeten situatie aan te kaarten, is er vandaag een actie aan Paleis 5 op de Heizel in Brussel. “We hebben een goeie overkoepelende organisatie nodig die voor ons opkomt”, zegt Bart Simoens van EBS Sound & Light uit Koekelare. “Kijk naar wat Horeca Vlaanderen voor de horecasector heeft gedaan.”
ESB Sound & Light is bekend van grote festivals zoals Alcatraz en Dreambeats, waar ze het licht en geluid doen. “Normaal is de periode van juni tot oktober de drukste van het jaar”, verduidelijkt hij. “Nu staan onze activiteiten helemaal stil. Letterlijk alles is weggevallen. Festivals als Alcatraz en Dreambeats, maar ook bedrijfsevenementen, dorpsfeesten… Er is gewoon niets meer.”
Hij vindt de actie in Brussel terecht. Daar is deze donderdag om 11 uur een visuele actie aan Paleis 5 van Brussels Expo, op de Heizel in Brussel. Daar vinden al maanden geen beurzen en evenementen meer plaats. Omwille van de coronacrisis worden er in plaats van mensen enkele duizenden ‘vergeten’ flight cases (zwarte kisten, red.) neergepoot. Zij vertegenwoordigen de organisatoren, toeleveranciers, cateraars en artiesten die hun inkomsten grotendeels – of zelfs helemaal – zagen verdwijnen.
Bedrijven, winkels en horecazaken hebben de deuren weer geopend, maar de evenementensector wacht nog altijd op groen licht. Voor beurzen, congressen, festivals en bedrijfsevents is er nog altijd geen nieuws en volgens de Alliantie van Belgische Eventfederaties zijn er 3.200 bedrijven en 80.000 jobs in gevaar.
Ik werk nu als elektricien, want met de steunmaatregelen komen we er niet – Bart Simoens, EBS Sound & Light
EBS Sound & Light heeft drie mensen vast in dienst en die worden tijdens de topmaanden met freelancers aangevuld. “Maar nu is er gewoon geen werk”, zucht Bart. “Daarom werk ik nu als elektricien, want met de steunmaatregelen komen we er niet. Ik heb recht op 80 euro per gewerkte dag, maar dat is een doekje voor het bloeden.Onze investeringen zijn veel hoger en hebben een constant rendement nodig. Dat is er nu niet.”
Koepelorganisatie nodig
Tegelijk beseft Bart wel dat een onmiddellijke heropstart van massa-evenementen nog niet aan de orde is. “Het is dubbel”, vindt hij. “Liever de rest van het jaar alles on hold dan weer snel-snel heropstarten en dan met een tweede lockdown geconfronteerd worden. Dat zou voor veel bedrijven de doodsteek betekenen. Maar ondertussen moeten er wel degelijke steunmaatregelen uitgewerkt worden. Anders dreigt een golf aan faillissementen in onze sector.”
“We hebben een essentiële rol in de eventsector, maar worden tijdens deze coronacrisis gewoon vergeten. We staan in de kou en hebben een goeie overkoepelende organisatie nodig die voor ons opkomt. Kijk naar wat Horeca Vlaanderen voor de horecasector heeft gedaan.”
Bart hoopt ondertussen dat de evenementen en feesten zich in 2021 helemaal zullen hernemen. “Dat moet, voor de toekomst van onszelf en onze collega’s. Hopelijk maken we een dergelijke nachtmerrie geen tweede keer mee.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier