Eurostadion van Ieperse bouwfirma Ghelamco definitief van de baan

Ieperling Paul Gheysens, Ceo van Ghelamco tijdens de eerste voorstelling van het Eurostadion in Brussel, op 25 mei 2016. © belga
Bram Van Renterghem
Bram Van Renterghem Chef Nieuws

Het Eurostadion in Brussel is definitief van de baan. De Raad van State verwierp deze donderdag het cassatieberoep dat de Ieperse bouwfirma Ghelamco tegen een geweigerde vergunning had ingediend. Het was de laatste poging om het ten dode opgeschreven nationaal voetbalstadion te reanimeren, tevergeefs.

De Ieperling Paul Gheysens is met zijn bouwfirma Ghelamco al vier jaar op zoek naar een vergunning voor het Eurostadion op de Heizel, waar normaal gesproken de openingsmatch van Euro 2020 gespeeld had moeten worden. Zelfs toen Euro 2020 definitief van de baan was, procedeerde hij voort.

De bouwfirma ving al bot bij de gemeente Grimbergen, de provincie Vlaams-Brabant, bij voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) en bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

De reden voor het weigeren van de vergunning is telkens dezelfde: het Eurostadion is te groot voor wat het ruimtelijk plan voor parking C voorschrijft. Vooral het aantal vierkante meter recreatie werd fors overschreden. De redenering van Ghelamco – dat kleedkamers en rondgangen niet meetellen als recreatieve activiteit – werd door geen enkele instantie gevolgd.

Procedureslag

Ghelamco probeerde het daarom een laatste keer bij de Raad van State, het hoogste administratieve rechtsorgaan. De Ieperse bouwfirma voerde aan dat het arrest van de Raad van Vergunningsbetwistingen een tegenstrijdige motivering bevat, een aantal bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening schendt, en een aantal stedenbouwkundige voorschriften miskent.

Ten onrechte, oordeelt de Raad van State nu.

Het is afwachten welke impact deze uitspraak heeft op de gerechtelijke procedure tussen de Stad Brussel en Ghelamco. Die laatste heeft de grond voor 99 jaar in erfpacht gekregen van de Stad Brussel, maar wilde die grond niet teruggeven, ook niet toen het vast stond dat Euro 2020 niet gehaald kon worden.

Ghelamco wierp op dat het stadion – los van Euro 2020 – wel nog mogelijk was en dat ze dus de grond niet moesten teruggeven. Maar dat stadion is nu definitief van de baan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier