Europese minister voor Visserij leren garnalen pellen op de Vismarkt in Brugge

© Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Gek zicht zondag in de late namiddag op de Vismarkt in Brugge: de Europese ministers voor Visserij leerden er hoe ze Zeebrugse garnalen best pellen. Voordien deden de excellenties een boottochtje op de reitjes. Dat kadert in een informele tweedaagse Europese top over de toekomst van de visserij en de aquacultuur in Brugge.

Vlaams minister voor Landbouw en Visserij Hilde Crevits nodigde haar Europese collega’s uit voor een tweedaagse informele Raad over de visserij in Brugge en Zeebrugge. Daar kunnen ze van gedachten wisselen over de toekomst van de EU visserij- en aquacultuursector.

“Beide sectoren staan voor vele uitdagingen, waardoor het belangrijk is om te kijken welke concrete acties op Europees niveau nodig zijn”, stelt Hilde Crevits. Zo willen de Europese visserijministers ook de koers uitzetten voor de volgende politieke cyclus, na de Europese verkiezingen in juni 2024.

Rode draad

Het motto van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie is ‘beschermen, versterken en vooruitzien’. Dit is ook de rode draad tijdens deze informele Raad. Zowel de visserij- als de aquacultuursector staan immers onder grote druk.

Daarom last minister Hilde Crevits een reflectiemoment in over de uitdagingen en kansen: “Deze informele Raad visserij biedt een unieke kans aan ministers om kritisch te reflecteren over het beleid, ideeën uit te wisselen die de sector ondersteunen in het aanpakken van uitdagingen en samen te kijken welke Europese acties op korte termijn nodig zijn om een duurzame toekomst te garanderen voor deze sectoren. Hierin krijgen onderzoek en innovatie een belangrijke rol toebedeeld.”

Uitdagingen

Eerst en vooral wil Hilde Crevits, samen met haar EU-visserijcollega’s, kijken hoe ze de Europese visserij- en aquacultuursector beter kunnen beschermen tegen externe uitdagingen, zoals klimaatverandering, de hiermee gepaarde nood aan energietransitie en de veranderende geopolitieke context.

“Beide sectoren kenden de afgelopen jaren immers verschillende crisissen, zoals omgaan met de impact van de Brexit op de toegang tot Britse wateren, Covid-19 en hoge brandstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.”

“Daarnaast zien we interne hindernissen waarvoor we een goed evenwicht moeten vinden zoals toenemende concurrentie bij marien ruimtelijke planning en een strengere Europese milieu- en visserijwetgeving. Ook de toenemende administratieve lasten zijn een uitdaging”, aldus de minister. Maandag is er in het BMCC in Brugge een diepgaand overleg tussen de Europese ministers voor Visserij.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier