Erfgoedparcours laat je markante plekken in Zwevegem ontdekken: “Transfo weer laten leven”
Net voor Open Monumentendag van vorige zondag werd op de transfosite een erfgoedparcours geopend. 20 locaties op de site tonen hun geheimen, zowel fysiek als online. Bedoeling is dat de bezoekers voortaan op eigen houtje de site verkennen. Dit was vroeger niet mogelijk.
Transfo opnieuw laten leven tot in zijn kleinste details. Dat was de doelstelling van het project om een erfgoedparcours op Transfo Zwevegem te ontwikkelen. Het resultaat is voortaan te zien en te beleven op de Zwevegemse erfgoedsite, een parel van industriële architectuur.
Het project werd getrokken door de gemeente en de vzw Transfo Zwevegem en kreeg ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen en Intercommunale Leiedal.
Verhalen
“Op een 20-tal locaties vind je voortaan een bordje met een historische foto en duiding over de locatie. Daarvoor deden we een beroep op de kennis van heel wat erfgoedwerkers en op het boek dat verscheen ter gelegenheid van 100 jaar Transfo”, zegt site-manager Bart Noels.
De bordjes moeten het toelaten dat bezoekers voortaan op eigen houtje de site kunnen verkennen. “Tot nu toe was dit nog niet mogelijk, maar met dit erfgoedparcours verbreden we in één klap het potentieel aan bezoekers uit de ruime regio”, aldus Noels.
Een erfgoedkaart, beschikbaar in het infocentrum, maakt het gemakkelijk om het parcours te volgen. En, dit parcours kan je niet enkel fysiek volgen, maar ook digitaal. “Een mobiele app zorgt ervoor dat bij het naderen van een locatie informatie verschijnt op je kleine schermpje met duiding over de locatie. Via QR-codes op de kaart en de borden worden de bezoekers naar het digitale aanbod geleid.”
Naast het bezoekersparcours werden ook digitale erfgoedverhalen neergepend, verhalen die te raadplegen zijn op de website van Transfo Zwevegem. “Deze verhalen schetsen het unieke verhaal van de Zwevegemse centrale met aandacht voor de sociaal-economische geschiedenis, industriële ontwikkeling, milieuvervuiling, het sociale leven op de site en nog zoveel meer”, geeft de sitemanager mee.
Het bijeensprokkelen van deze erfgoedverhalen vergde uiteraard heel wat opzoekwerk maar heeft als belangrijk gevolg ook dat voortaan alle beelden die er op vandaag gevonden zijn over Transfo, nu verzameld zijn in één digitaal depot.
Erfgoedexpo
Bart Noels kon ook melden dat het Mechaniekersgebouw nog meer dan ooit dé plek voor expo’s van beeldende kunst en erfgoed is geworden. Zo palmt de Kunstzomer nog tot eind september het gebouw in.
Binnen het erfgoedproject werd ook een mobiele expo ontwikkeld die de geschiedenis van de elektriciteitscentrale vertelt en die opgesteld staat in het Mechaniekersgebouw, tussen de geplande expo’s in. Zo valt er altijd wel iets te beleven in de vroegere werkplaats van de mecaniciens. De mobiele expo is vervaardigd uit circulaire materialen. Je kan de mobiele expo in september vinden in de Octagon, en in oktober verhuist de opstelling weer naar het Mechaniekersgebouw.
De Octagon is de voormalige sokkel van de koeltoren van de elektriciteitscentrale. Het gebouw van 375 vierkante meter staat nu trouwens te koop, bij voorkeur om een restaurant in uit te baten.
Parkings
Je weg vinden op Transfo wordt nu nog eenvoudiger. Door de ingebruikname van de nieuwe parking is de parkeersignalisatie op de site volledig herzien. “Ter hoogte van de parkings en op het middenplein prijken voortaan nieuwe overzichtsborden die duiding geven over de historische context van Transfo en de bezoeker aanmoedigen om de digitale informatie te raadplegen, bovenop de handige overzichtskaart die je gepresenteerd krijgt.”
Je kan het erfgoedparcours vinden op www.transfozwevegem.be/erfgoedparcours en uiteraard op de site zelf. Het werd gerealiseerd door de gemeente, de provincie, Intercommunale Leiedal en de vzw Transfo Zwevegem. Het geheel werd vormgegeven door enkele creatieve ondernemers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier