Er smeult onrust bij de Torhoutse brandweervrijwilligers
Er blijkt onrust in de gelederen van de Torhoutse brandweervrijwilligers te zijn geslopen. De leiding van de overkoepelende Hulpverleningszone 1 zou voor bepaalde taken te gretig vrijwilligers door beroepslui willen vervangen en tegelijkertijd brandweervoertuigen tussen locaties verhuizen. Raadslid Pieter Billiet (CD&V) luidde maandagavond tijdens de zitting van de gemeenteraad de alarmbel.
Geen rook zonder vuur. Uit navraag bij vrijwilligers uit het Torhoutse korps blijkt inderdaad dat het ongenoegen groeit, onder andere over de blijkbaar voorziene overname van de ambulancepermanentie door beroepskrachten.
Samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten vlot niet
“Laat me duidelijk zijn: de brandweervrijwilligers blijven gemotiveerd”, aldus Pieter. “Maar een sfeer van demotivatie loert om de hoek als gevolg van een aantal recent genomen beleidsbeslissingen en de minder goede communicatie daaromtrent. Ik verzoek de burgemeester dan ook om onze bezorgdheid over de situatie over te maken aan de zoneraad en de zonecommandant.”
“Ik vraag bij efficiëntie-ingrepen niet enkel de cijfers voor ogen te houden, maar ook de motivatie van het korps. Torhout heeft altijd geïnvesteerd in degelijk materieel en daar zijn onze brandweerlui trots op. Maar nu er plots meerdere brandweervoertuigen vanuit de Torhoutse post naar elders in de zone verhuizen, roept dat serieuze vragen op. Sowieso is het noodzakelijk om de vrijwilligers en beroepskrachten tot één team te smeden. Het is een belangrijke uitdaging om beide groepen te matchen , maar dat proces verloopt duidelijk niet vlot. De verschuivingen in het wagenpark zijn op dat vlak de spreekwoordelijke druppel.”
Groot communicatieprobleem haalt sfeer naar beneden
Ook Eva Maes (N-VA) en Sien Lagae (Groen) hadden gelijkaardige signalen opgevangen, zeiden ze. “Ik hoor momenteel veel zorgen en commotie vanuit de brandweerkazerne”, aldus Eva Maes. “Onze vrijwilligers zijn perfect in staat om zoals in het verleden de noodzakelijke hulpverleningstaken op te nemen. Maar toch wil men blijkbaar meer beroepskrachten inschakelen. Logisch dat zoiets de vrijwilligers kan demotiveren.”
“Ik heb de indruk dat het vooral om een groot communicatieprobleem binnen de hulpverleningszone gaat”, vulde Sien Lagae aan. “De vrijwilligers hebben de indruk dat ze alle beslissingen van bovenaf zomaar moeten slikken. En zoiets haalt de sfeer naar beneden.”
Burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) beloofde als voorzitter van de hulpverleningszone de bezorgdheden ter harte te zullen nemen. “De vrijwilligers zijn cruciaal in ons korps”, beklemtoonde hij. “Ik heb grote waardering voor hun inspanningen.”
Heel binnenkort wordt de situatie binnen de zone aangekaart tijdens een overleg tussen de basis en de top.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier