Er komt (wellicht) een pastoor in Langemark-Poelkapelle en postpunt heeft geen postbus
Er maakt een pastoor zijn opwachting voor de federatie in Langemark-Poelkapelle. Daarom wil het kerkbestuur de pastorie van Poelkapelle opknappen. Verder kwamen in de gemeenteraad de GAS-boetes aan bod en het ontbreken van een postbus bij de post.
Het centraal kerkbestuur heeft goede hoop om tegen maart 2021 een nieuwe pastoor te mogen verwelkomen. Daarom wil de kerkfabriek van Poelkapelle de pastorie in Poelkapelle renoveren tegen vocht, elektriciteit vernieuwen, pleisteren en schilderen en vraagt ze aan het lokaal bestuur een investeringssubsidie. De pastorie is een gebouw van de eredienst. Het gemeentebestuur is verplicht is om bij te dragen in de investeringskosten van een pastorie.
De gemeente voorziet een maximum subsidie van 115.000 euro. Schepen Dominique Cool (N-VA) heeft een overeenkomst gesloten in functie van de aanwezigheid van de pastoor in de loop van de komende jaren. “ Wij nemen de kosten op ons. Komt er geen pastoor, dan betaalt de kerkfabriek de volledige som na 15 jaar terug. Weliswaar zonder intresten”, klonk het antwoord op een vraag van Robert Barthier (N-VA).
“De kerkfabriek investeert in het voetbalterrein achter de Koolmijn. Waarom kunnen ze dan zelf de renovatie niet dragen, gezien hun reserves”, vroeg Laurent Hoornaert (Tope8920) zich af. “Ze zijn wettelijk verplicht om maximaal hun vermogen te behouden. De overeenkomst is zachter dan wat we strikt genomen moeten doen”, besloot Dominique Cool.
Politiekantoor verdwijnt niet
De politie stond ook op de agenda van de gemeenteraad. Het aandeel in de kosten van de politiezone bedraagt voor 2021 550.214 euro. “Dat is een verhoging met 1%. In onze meerjarenbegroting hadden we rekening gehouden met het dubbele”, zei schepen Dominique Cool. “Er is een spaarpot ontstaan doordat niet alle jobs ingevuld raken. Dat verklaart de halvering van de toename van onze inbreng. De verdubbeling van de kantoorruimte voor de lokale politie door de inname van burgerzaken is goedgekeurd op het politiecollege. Dat het politiekantoor zou verdwijnen, zoals Jean-Marie Callewaert (SP.A) meldde, is absoluut niet waar”, zei burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V).
Laurent Hoornaert (Tope8920) beweerde dat oproepen zonder gevolg blijven. De burgemeester zou dat opnemen met de politie-inspecteur. Doris Dereyne (CD&V) wist dat iedere binnenkomende telefoon wordt opgenomen en bijgevolg alles kan gecontroleerd worden.
GAS-boetes geen goudmijn
De kosten voor het recyclagepark blijven ongewijzigd voor zij die minder dan 2.000 kg afval binnenbrengen. Laurent Hoornaert bleef met een wrang gevoel achter. “Er zitten serieuze prijsstijgingen tussen. Is daar niet tegen geprotesteerd bij Mirom?” “De begroting wordt opgemaakt op basis van offertes. Sommige prijzen zijn drastisch gestegen. Kosten stijgen enkel voor zij die meer dan 2.000 kg binnenbrengen”, zei milieuschepen Peter Vantomme. Robert Barthier wou dat Mirom iets deed aan de scherpe rand aan de weegbrug. “Dat is slecht voor de banden. Verende paaltjes zou helpen. De kaartlezer zou ook beter kunnen opgesteld staan.”
Robert Barthier (N-VA) wist dat de gemeenten GAS-boetes kan innen bij lichte snelheidsovertredingen in zones van 30 of 50 km/u. “Het blijft de politie die flitst. Het nemen van de foto kost 90% van de boete en dan moet je zelf nog administratie inzetten om te innen. Nee, het is geen goudmijn”, antwoordde Lieven Vanbelleghem.
Post heeft geen postbus
“Geen rode brievenbus bij het nieuw postpunt”, vond Koen Bentein (Tope8920) een klucht van de Post. Het schepencollege gaf geen toelating aan de Post om een brievenbus op het trottoir te plaatsen. “Wellicht heeft de Post zich misrekend en kon het geen bus plaatsen in het uitstalraam waar ze nu gevestigd zijn. Wij konden het niet toelaten dat men een postbus zou plaatsen in de voetgangerszone en hebben daarom voorgesteld een bus te plaatsen aan de overkant van de straat”, zei de burgemeester.
Jean-Marie Callewaert (SP.A) kreeg bijval om in het oog springende borden te plaatsen die de 30-km zone zou aankondigen in de Boezinge- en Poelkapellestraat.
Extra bos?
Laurent Hoornaert wou weten wat de reacties waren van de aanpalende bewoners over het voorstel om een bos achter de Boezinge- en de Cayennestraat in te planten. “Dat kreeg veel positieve reacties. Maar ook minder positieve van mensen die vrezen voor geluidsoverlast”, zei milieuschepen Peter Vantomme (N-VA). Partijgenoot Robert Barthier vatte het kernachtig samen. “De mensen uit de Boezingestraat zijn de zon kwijt als daar hoge bomen komen. Eigenlijk zouden we eens moeten kijken of er geen landeigenaar bereid is om te ruilen. Dat stuk is vruchtbare landbouwgrond. Misschien kan dat gewisseld worden met minder vruchtbare grond op een andere plaats.”
Op het einde van de zitting legde Eddy Vanacker (CD&V) de eed af als schepen bij burgemeester Lieven Vanbelleghem. Johan Vanysacker (CD&V) stopt op 1 januari na 20 jaar met de politiek. Zijn plaats in de gemeenteraad wordt ingenomen door Dominique Vanpeteghem. Johan Vanysacker kreeg een eerbetoon van partijgenoot Christoph Deraeve en felicitaties van alle fracties.(pco)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier