Enkel in Heule bij Kortrijk sneuvelde een koloniale straatnaam, 183 andere zijn gebleven
Enkel het Kortrijkse stadsbestuur schrapte een straatnaam verwijzend naar het koloniale verleden van België. In deelgemeente Heule werd de Koning Leopold II-laan begin dit jaar de Rosa Laperelaan, genoemd naar de stichtster van de Tinekesfeesten. Meer dan 180 andere straatnamen met een koloniale link in Vlaanderen zijn gebleven. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.
In 2019 besliste het Kortrijkse stadsbestuur om twee straatnamen aan te passen: de Cyriel Verschaevestraat in Marke, genoemd naar de priester-collaborateur uit Alveringem, en de Koning Leopold II-laan in Heule moesten verdwijnen. In de plaats kwamen de Zuster Lovelingstraat en de Rosa Laperelaan. Die beslissing werd begin mei officieel doorgevoerd , ondanks aanhoudende kritiek van én buurtbewoners én Vlaams Belang in de gemeenteraad.
Met het schrappen de Leopold II-laan is Kortrijk de enige Vlaamse stad of gemeente die een straatnaam gelinkt aan het koloniaal verleden heeft aangepast. Dat blijkt uit informatie die CD&V-parlementslid Brecht Warnez opvroeg bij Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). In heel Vlaanderen zijn er nog altijd 183 straten en pleinen met een zekere of op zijn minst heel waarschijnlijke link naar het koloniale tijdperk. 43 daarvan liggen in West-Vlaanderen.
Nochtans had minister Bart Somers, in de nasleep van de dood van de Amerikaan George Floyd en de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid, steden en gemeenten aangemoedigd om actie te onernemen. Daar is dus amper op ingegaan. “Steden en gemeenten hadden de voorbije maanden vele andere katjes te geselen”, oppert Brecht Warnez. “De lokale besturen liggen hier niet wakker van en ook de meeste burgers hebben andere zorgen. Het is ook maar de vraag of die veranderingen in de toekomst wel prioriteit worden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier