Engie doet nieuwe poging om windturbines te bouwen: “Standpunt is niet veranderd”

De middelste windmolen is nu voorwerp is van de vergunningsaanvraag. De andere twee zijn de enige van het eerdere project die al vergund werden en momenteel in aanbouw zijn, die komen er dus sowieso
Redactie KW

Energiemaatschappij Engie gaat een nieuwe vergunningsaanvraag indienen voor twee windturbines op de grens van Zulte en Kruisem. Op beide locaties waren eerder al plannen voor windmolens, maar de vergunningen werden afgekeurd. “Ons standpunt blijft dat we geen voorstander zijn van windmolens in agrarisch gebied”, aldus Kruisems burgemeester Joop Verzele (CD&V).

De nieuwe geplande windturbines bevinden zich in Zulte op het bedrijventerrein van houtbedrijf IDE Woods en in Kruisem tussen de Dertienveldkensweg en de E17. In 2019 diende Engie een aanvraag in voor zeven windmolens in hetzelfde gebied langs de E17 en de industriezone Zaubeek. Na burgerprotest, 350 bezwaarschriften en een lange procedureslag, werden in 2023 uiteindelijk slechts twee vergunningen goedgekeurd op de site van Beaulieu in Kruisem. De bouwwerken voor de windturbines zouden in het najaar beginnen. De molens moeten een tiphoogte van 200 meter krijgen. Maandagavond vond in POC De Kepper in Kruisem een infomarkt plaats. Enkele tientallen burgers werden er op de hoogte gesteld van de plannen door medewerkers van Engie, die ook oor hadden naar hun bezorgdheden.

Opstartfase

Het project zit pas in de opstartfase en is het nog lang niet zeker of de windmolens er komen. Wat de turbine in Kruisem betreft, blijft burgemeester Joop Verzele bij hetzelfde standpunt als vijf jaar geleden. “De plek waar de windmolen zou moeten komen, is nog steeds landbouwgebied en wij zijn enkel voorstander van windmolens in industriegebied.” In Zulte gaf burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) om diezelfde reden destijds een positief advies voor de bouw van een windmolen in industriezone Zaubeek, zij het onder voorwaarden omtrent de slagschaduw- en geluidsoverlast en de veiligheid voor de omliggende bedrijven. Net omwille van die laatste reden werd de aanvraag voor de molen in Zulte in beroep toch afgekeurd.

Concreet ging het om een risico op ijsval of ijsworp. “Onder specifieke weersomstandigheden kan zich ijs vormen op de windmolen”, legt Jonas Segers van Engie uit. “Deze gevallen zijn gelukkig zeldzaam en voorspelbaar. Indien nodig zetten we de turbines stil. IJsworp, ijs dat van draaiende wieken vliegt, komt dus zo goed als nooit voor.”

“Het risico bestaat wel dat het gewoon naar beneden valt. Er is bij de molen al een signaal dat waarschuwt om op zo’n moment niet recht onder de windmolen te gaan staan maar om het risico echt op nul te krijgen, zullen we mogelijk ook een overkapping plaatsen onder de windmolen en het dak van een naburig bedrijf verstevigen.” Eens de vergunningsaanvraag officieel ingediend is, volgt in beide gemeenten opnieuw een omgevingsonderzoek waarna de besturen een advies zullen formuleren. De respectievelijke gemeentebesturen blijven alvast bij hun standpunt van destijds. Oppositiepartij in Zulte CD&V gaf ook al te kennen dat ze nog steeds van mening zijn dat dergelijke windmolens geen plaats hebben in de nabijheid van woningen. (Jonathan Folens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier