Elise De Waele tweede op Belgische editie van sommelierwedstrijd Chaine des Rotisseurs
Op de eerste Belgische editie van de wedstrijd voor sommeliers van de Chaine des Rotisseurs behaalde de 23-jarige studente Elise De Waele uit Ruiselede de tweede plaats.
De “Chaine’ is een internationaal vertakte groepering, die her en der grote concours organiseert. Nu was het een ‘Jeune Sommelier’-wedstrijd voor sommeliers in de leeftijdscategorie van 21 tot 27 jaar, die plaatsvond in de RHIZO-hotelschool in Kortrijk.
Elise zit in het laatste jaar hotelmanagement aan de hogeschool Erasmus in Brussel. Daarvoor studeerde ze aan Ter Groene Poorte in Brugge .Tot 2016, het secundair ‘hotelschool’ en dan nog twee jaren specialisatie Butler en Sommelier, met stage in Londen. De stageperiode voor dit laatste studiejaar aan Erasmus in Brussel, zou in Champagne doorgaan van januari tot eind juni. Corona dwarsboomde dat maar ze kon wel twee maanden stage doen in Heuvelland. Vanaf Pasen was dat ook afgelopen.
“Maar vanaf medio mei ga ik de stage toch afwerken in Frankrijk en dan sta ik voor de keuze: ofwel nog studeren voor een master, wat zou haalbaar zijn in één jaar, ofwel solliciteren voor een job in de wijnwereld. Die afweging moet ik nog maken.De term sommelier is veelomvattend. Kennis van wijnen in alle aspecten, serveren volgens de regels van de kunst en het vakmanschap, de samenstelling van de wijnkaart. Smaak is subjectief en toch is een beoordeling een zaak van veel criteria. Iedereen weet dat er wereldwijd alom geprezen wijnlanden zijn. En zelfs de eigen regio is in steile opmars,. Onlangs passeerde ik per fiets een wijndomein hier heel dichtbij, in Schuiferskapelle. Ik onthoud me van beoordeling van die producten, omdat ik ze nog niet of onvoldoende proefde. Voor deze sommelierwedstrijd van de Chaine des Rotisseurs zond ik mijn inzending door in 2019 en werd geselecteerd voor effectieve deelname. Dat zou vorig jaar zijn, maar door corona werd het meteen verschoven naar dit jaar. Daar werd ik tweede in het klassement. Met een ruime theoretische proef en praktijk: het openen van de fles champagne, het decanteren van rode wijn, volgens de strenge regels van de kunst. Dan volgde ook de proef van ‘Welke wijn hoort bij dit gerecht?’ De aanduiding van de wijn voor een opgegeven menu met uitleg over het jaar, de appellatie, de regio, het jaartal, het wijndomein. Dan was er het blindproeven en uitgebreid bespreken van drie witte en drie rode wijnen met beoordeling van de smaak, de helderheid, de aroma’s, de tannines, de zuren, de reuk, om zo tot de perfecte combinatie te komen. (RV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier