Eline (40) is de Krak van Wervik: “Parkinson overkomt meer mensen dan je denkt”

Eline Verriest met haar man Stijn en hun zonen Wout en Daan. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Eline Verriest (40) uit de Magerheidstraat op Ter Hand trok samen met 15 lotgenoten naar de Himalaya. Het beklimmen van de Tsergo Ri-top op 5.000 meter was de kers op de taart in een organisatie van Parkili, een vzw voor en door Parkinsonpatiënten en naasten.

Eline Verriest

PRIVE

Eline Verriest is gehuwd met Stijn Poot en de mama van Wout (12) en Daan (15). Sinds een jaar wonen ze in de Magerheidstraat op Ter Hand in Geluwe. Woonden vroeger in Menen, waar Eline en haar man zijn opgegroeid.

LOOPBAAN

Studeerde aan het Sint-Aloysiuscollege in Menen en nadien Marketing, Recreatie en Toerisme aan Hiepso (nu Howest) in Kortrijk. Eline werkt voor recyclagebedrijf Galloo. Sinds acht jaar werkt ze op de commerciële binnendienst. Om gezondheidsredenen is ze 25 uur per week aan de slag.

VRIJE TIJD

Speelt padel in Moorslede. Sport en volgt kine bij Be Strong in Wervik. Gaat vaak wandelen en werkt in de moestuin.

“Dat ik werd genomineerd voor de Krak van Wervik kwam voor mij uit het niets”, zegt Eline. “Ik kende de verkiezing niet. De campagne om voor mij te stemmen voerde ik vrij bescheiden. Ik postte het één keer op Facebook en sprak via WhatsApp mijn contacten aan. Mijn man deed dat niet, maar het maakt me des te blijer dat het van mij komt.”

Ten voordele van de Himalaya-expeditie was er op zaterdag 1 juni voor het eerst de Sneukelstap, een wandeltocht van 9 kilometer. “We hadden net geen 300 deelnemers”, zegt Eline. “Er was dus veel volk, ook al regende het de hele dag. Die wandeling heeft me best wel wat stemmen opgeleverd, denk ik. De Krak-verkiezing leefde echt wel. Dat hoorde ik bijvoorbeeld toen ik stond aan te schuiven bij de bakker. Mensen voelden zich aangesproken door het verhaal van mijn ziekte en hoe ik ermee omga. Parkinson overkomt ook veel meer mensen dan je op het eerste zicht zou denken.”

Expeditie

“De meeste deelnemers van onze expeditie komen uit West-Vlaanderen. We hebben een band voor het leven gekregen en houden contact via WhatsApp. Op zaterdag 25 januari nemen we samen deel aan de Peerdevisschers Walk in Oostduinkerke. Er wordt over onze expeditie ook een film gemaakt, want er waren twee cameramannen mee. In april is de voorstelling voorzien, bij automatiseringsbedrijf Catael in Bellegem. Zij sponsorden onze T-shirts en truien. Zaakvoerder Henk Capoen is ook sociaal geëngageerd.”

Er volgt geen nieuwe expeditie voor Eline. “Ik mag maar één keer deelnemen, om andere mensen ook de kans te geven. Misschien organiseer ik wel nog eens een Sneukelstap. De opbrengst gebruikten we vooral om de expeditie te sponsoren, maar we verzamelen ook geld voor wetenschappelijk onderzoek.”

De diagnose Parkinson kreeg Eline op haar 38ste. “Ik voelde al langer dat er iets mis was”, blikt ze terug. “Het eerste jaar was moeilijk door die diagnose. Mijn vrienden waren in het begin allemaal verrast doordat ik altijd lach en optimistisch ben. Nu is het afwachten wat er op me afkomt. Ik wil mezelf vooral wat rust geven. Ik zat er een beetje door.”

Eigen blog

Eline en Stijn groeiden beiden op in Menen. Haar ouders wonen in de Keizer Karelstraat. Haar vader is bouwaannemer op rust en haar broer Michaël zet de zaak verder. Eline werkt niet in het bedrijf van haar echtgenoot en dat is een bewuste keuze. “Stijn werkt met zes medewerkers en ik vind het beter dat elk van ons met zijn eigen ding bezig is”, klinkt het. “Ik ben extravert, het moet vooruit gaan. Stijn is veel rustiger.”

Eline heeft verder ook haar eigen blog: www.parkinzonnetje.be. “Ik vind het een toffe naam voor mijn blog. Ik schrijf graag en heb een vlotte pen”, vertelt ze. “Toegegeven, het schrijven staat nu op een laag pitje na zo’n druk jaar. Stijn kan dat allemaal mooi configureren.”

Hoe ben je in Ter Hand beland?

“We woonden vroeger in de buurt van het Minneplein in Menen en hebben daar gebouwd, maar ik wilde qua tuin ruimer wonen. Hier vonden we bouwgrond. De eigenaar was onze buurman Antoon Six. We hebben hier achteraan een heel mooi ver en weids zicht. We woonden hier 14 dagen en kenden al de helft van de straat. We trokken bijvoorbeeld meteen naar café Den Onderweireld en gingen naar de kerstverbranding aan GC ‘t Schooltje.”

De diagnose kwam hard binnen. Hoe ga je ermee om?

“Parkinson kan je afremmen met veel beweging. Sinds vorig jaar zijn we lid van wandelclub De Drevestappers in Zonnebeke. Al nemen we ook niet elk weekend deel aan een wandeling. Ik heb ook nog niet zo lang een moestuin.”

Wat doet de vzw Parkili?

“Die vzw wil het welzijn verbeteren van personen met de ziekte van Parkinson en hun omgeving. Dit doen ze door samen in beweging te komen, sensibiliseringsacties op touw te zetten en elkaar te stimuleren om dromen waar te maken. De vzw is opgericht in 2018, de administratieve zetel bevindt zich in Kortemark.”