Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment”
De te slopen kerk van de Brandhoek is gestript van brandglas, beelden en schilderijen. Toch wou de vierjarige Elena Delporte er nog gedoopt worden. “De symboliek is belangrijk.”
Elena Delporte (4) zal voor altijd het laatste kindje zijn dat gedoopt is in de kerk van de Brandhoek, die straks gesloopt wordt. De ontmanteling is al even bezig: beelden, schilderijen, marmer en glas werden uitgebroken, onder meer door eigen inwoners als aandenken. “Wij hebben brandglas meegekregen dat we bij ons thuis zullen inkaderen. We wonen op de Brandhoek en willen een stukje van de kerk bij ons huis bewaren. Zo blijft het een deel van dit gehucht”, vertelt Liese Dewaele, mama van Kobe (8), Bas (6) en Elena (4). De jongste van het gezin werd afgelopen zondag zelfs gedoopt in de gestripte kerk.
Brandhoek-gevoel
“Waarom niet in de grote hoofdkerk in het naburige Vlamertinge, opperde iemand eerder, daar is het toch veel mooier? Voor ons niet, ook al is de kerk van de Brandhoek intussen leeggehaald”, stelt Liese. “Wij vinden de symboliek belangrijk. Ja, het gebouw is nu helemaal leeg, maar wij hebben het nog eens gevuld met liefde en vriendschap. Deze kerk is gebouwd door mensen van hier en staat symbool voor lokale gemeenschapsverbinding. Daarom hebben we de kinderen van de nabijgelegen school uitgenodigd, die nog niet vertrokken waren op vakantie. Samen met deze kinderen willen we het Brandhoek-gevoel versterken. Dat vinden we belangrijk.”
Het gehucht ligt tussen de Westhoeksteden Ieper en Poperinge. “We doen als familie mee aan alles wat hier georganiseerd wordt”, aldus Liese. “De vibe van de Brandhoek zit misschien niet meer in deze kerk, maar wel in de kinderen. In de kerk worden al jaren geen dopen of andere diensten gehouden. Toch hebben we de vraag gesteld aan de deken en hij stemde toe.”
Speciaal moment
“Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment”, vindt ook Miguel Dehondt, deken van Ieper en Poperinge. “Het was de allerlaatste doop in de Brandhoek-kerk, de kerk van de Heilige Familie. Deze familie en al die jonge kinderen brachten er nog één keer leven naar binnen.”
Ook de deken kon de symboliek waarderen. “De kerk is al serieus ontmanteld”, stelde Dehondt vast. “Gebouwen zijn tijdelijk, maar de liefde en het leven zijn eeuwig. We hebben hier geen uitvaart gedaan, maar een sacrament dat verwijst naar het begin van het leven. Het leven gaat verder met al deze mensen. Zij gaan hun geloof meedragen en uitdragen in hun hart en de manier waarop ze zorg dragen voor hun kinderen en voor mekaar. Een mooie symboliek.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier