EK-dorp Kortrijk steunt blinde Odette met ‘Sjotten voor Odetteje’: “Het toont hoe graag ze gezien is”
Het EK-dorp op het Nelson Mandelaplein is in volle opbouw. “We willen mensen verbinden. Samen supporteren, samen feesten, een drankje nuttigen. In deze context is er zeker ook plaats voor enkele sociale projecten”, zegt organisator Dieter De Clercq (37). Met het initiatief ‘Sjotten voor Odetteje’ zamelen ze geld in voor de oplopende medische kosten voor ouders Jens Cottijn (35) en Pauline Vanruymbeke (30).
Odette (1) werd blind geboren met twee oogafwijkingen. Aan de ene kant heeft ze microftalmie (een kleiner oog dan normaal), aan de andere kant anoftalmie (haar oogje ontbreekt). “Om haar gezicht mooi symmetrisch te laten meegroeien, zodat dit niet inzakt of schuin hangt, moet er een prothese of kunstoogje geplaatst worden. Doordat bij de geboorte slechts een ooglid opening was van twee millimeter kon daar onmogelijk een kunstoogje of prothese worden ingestoken. Daarom moet er nu, zeker tot ze twee jaar is om de drie weken, een nieuwe prothese geplaatst worden die dient om haar ooglid en holte te expanderen, uitrekken eigenlijk. Na die twee jaar is het ook voor ons nog een vraagteken hoe het dan verder gaat”, vertellen de ouders van Odette.
“Om haar gezicht mooi symmetrisch te laten meegroeien, zodat dit niet inzakt of schuin hangt, moet er een prothese of kunstoogje geplaatst worden” – ouders van Odette
Naast de medische kosten die oplopen heeft Odette ook twee keer per week kinesitherapie om alles aan te leren wat een ander kindje uit zichzelf leert. “Geregeld een bezoekje aan de osteopaat hoort daar ook bij. Iets waar we nu enorm in investeren zodat dit voor haar voordelig is in de toekomst, alsook aanpassingen en de aankoop van hulpmiddelen.”
Pauline Vanruymbeke heeft vroeger nog in Café 56 gewerkt. “En ik ken Dieter van aan de andere kant van de toog”, zegt Jens. “Hij vond het een leuk idee om nu met het EK dit initiatief op te starten en vroeg daarvoor onze toestemming. Uiteraard zijn we heel blij dat mensen hun steentje willen bijdragen op alle mogelijke manieren. Het toont hoe graag ze gezien is.”
Op het EK-dorp wordt een voetbalgoal geïnstalleerd. “We voorzien die van een ferme doelman en laten de supporters mits een eigen te kiezen bijdrage penalty’s sjotten. Bij een score van minstens 3 op 5 is er een prijs voorzien, waarbij we maximaal beroep willen doen op externe partners”, verduidelijkt Dieter.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier