Eindelijk boek over legendarisch festival Rock Torhout
Rock Torhout herleeft, maar helaas enkel op papier. Op maandag 19 april, bijna 23 jaar na de laatste editie, verschijnt er een rijk geïllustreerd boek over de geschiedenis van het legendarische festival. Het is van de hand van muziekhistoricus en Belpop-kenner Jan Delvaux.
Rock Torhout, biografie van een verdwenen festival bundelt in 136 bladzijden de rijke historie van het evenement dat zovele jaren na datum in de hele regio nog altijd tot de verbeelding spreekt. Rock Torhout kleurde gedurende 22 edities het internationale muzieklandschap. Samen met Rock Werchter zette het België op de festivalkaart in Europa en de wereld. Goed voor in totaal ongeveer een miljoen toeschouwers, 172 artiesten en 244 concerten.
Met mooie zijverhalen en sprekende foto’s
Auteur Jan Delvaux (59) heeft al diverse boeiende boeken over de Belgische muziekgeschiedenis geschreven. Onder meer in 2014 Rock Werchter sinds 1975 en in 2017 Belpop Bonanza . Ook vertelt hij wekelijks markante Belgische muziekverhalen op Radio 1 en brengt onder de noemer Belpop Bonanza samen met Jimmy Dewit, alias dj Bobby Ewing, theatershows over hun enorme passie voor de Belgische muziek.
Een boek over Rock Torhout kon niet langer uitblijven en nu is het er. De mooie publicatie van Belpop Bonanza is tot stand gekomen in samenwerking met het stadsbestuur en het cultuurcentrum de Brouckere met directeur Aukelyn Allary, programmator Karien Bardoel en schepen Lieselotte Denolf. Uiteraard heeft Noël Steen, de organisator van weleer en intussen 67, aan het boek bijgedragen. Over hoe het, samen met Monique Vandromme, in 1977 allemaal begonnen is en in 1998 het doek viel.
De opbouw van het boek is zo fris en gevarieerd dat je er blijft in kijken en lezen
“Het boek telt ook heel mooie zijverhalen”, zegt Karien Bardoel. “Getuigenissen van bekende (ex-)Torhoutenaren zoals Maaike Cafmeyer, Hilde Crevits, Peter Vandermeersch en Arsenal-frontman Hendrik Willemyns. Achteraan vindt de lezer de volledige speellijst en diverse statistieken. Het boek maakt voorts, editie per editie, een bilan op van de artistieke en logistieke bijzonderheden.”
Wie in het boek begint te bladeren, komt er niet meer van los. De opbouw is zo fris en gevarieerd dat je er blijft in kijken en lezen. Ook de foto’s spreken boekdelen. Geenszins met de klemtoon op de artiesten, maar wel op de sfeer, de entourage, de locaties en de onvergetelijke momenten, zoals de modderedities van 1992 en 1997, tweemaal Modders Mooiste .
Gestart in 1977 en het doek gevallen in 1998
De liefde voor muziek van de pioniers Noël Steen en Monique Vandromme, hun neus voor kwaliteit en sowieso een portie geluk zorgden ervoor dat Rock Torhout in de jaren tachtig uitgroeide tot een van de grootste festivals van Europa. Samen met Rock Werchter. “De formule van eenzelfde sterke affiche twee dagen na elkaar – op zaterdag in Torhout en op zondag in Werchter – verleidde grote buitenlandse namen om naar ons land af te zakken”, aldus auteur Jan Delvaux. “In 1998 bleek die gouden vondst echter niet langer betaalbaar. Bijgevolg viel het koningskoppel uit elkaar en verdween Rock Torhout.”
Na al die jaren blijven alleen de herinneringen. Een aantal ervan staat nu op papier. Het festival startte in 1977 kleinschalig in een tent op een terrein aan de Ernest Claeslaan. Er kwamen zo’n 2.000 concertgangers op af. In 1978 was er weer een tent voorzien, maar door de overvloedige regen verhuisde die naar de hoek van de Oude Gentweg met de Ambachtstraat. In 1979 en 1980
In 1981 werd het podium bovenaan een weide in de Heidestraat gebouwd en in 1982 kreeg het zijn definitieve stek: onderaan de weide van wijlen boer Achiel Eeckloo op ‘t Hoge. De groten uit het rock-wereldje kwamen er langs en het festival barstte uit zijn voegen. Tot de zwanenzang in 1998.
Te koop in de winkel en via Belpop Bonanza
Het boek Rock Torhout, biografie van een verdwenen festival kost 23 euro en is vanaf maandag 19 april verkrijgbaar in het stadskantoor (Aartrijkestraat), het oud-stadhuis (Markt), de Standaard Boekhandel (Burg), Trio Fashion (Breidelstraat), BioGuy (Industrielaan), Topdisc (Markt), De Kiosk (Oostendestraat), ’t Gazetje (Rijselstraat), ’t Winkeltje (Elisabethlaan) en via Belpop Bonanza.
“Zelden hebben we zo uitgekeken naar een boek”, aldus schepen van Cultuur Lieselotte Denolf. “Deze swingende publicatie katapulteert ons naar de festivalweide van weleer op ’t Hoge. Het is een eerbetoon aan een tijdperk waarvan heel wat Torhoutenaren met al hun vezels genoten hebben.”
Info: Belpop Bonanza
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier