Egemse Kruis Spletlinde opnieuw in ere hersteld: blijven vandalen nu wel van gedenkplaat?

Met de plaat met tekst is het Kruis Spletlinde weer in ere hersteld. (foto Jan)
Jan Goossens
Jan Goossens Medewerker KW

Op de hoek van de Wingensesteenweg en de Egemveldweg staat al vele jaren het Kruis Spletlinde. Helaas werd dit door vandalisme al diverse malen beschadigd. De heemkundige kring heeft het nu in ere hersteld, niet met een nieuw kruis, maar met een gedenkbord.

Het Kruis Spletlinde op de hoek van de Wingensesteenweg en de Egemveldweg is al vele jaren een vertrouwd teken van volksdevotie en een herkenningspunt in het landschap van Egem. Het kruisbeeld wordt al vermeld op de topografische kaart van het Institut Cartographique Militaire uit 1874, en is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed van Pittem en Egem van 2010. Door vandalisme diende het in het verleden helaas regelmatig hersteld te worden.

In 2017 restaureerden Freddy De Ceuninck en Willy Deconinck van de Heemkundige Kring Valère Arickx het nog en hingen een nieuw kruisbeeld op. Helaas werd het weer beschadigd, en dus besloot de heemkundige kring het opnieuw in ere te herstellen, maar ditmaal niet met een kruisbeeld, maar met een bord met een toepasselijke tekst rond het verhaal waarom het kruis er gekomen is. Op 5 april werd het vernieuwde kruis officieel voorgesteld.

Moord op 13-jarige

Tijdens de voorstelling kroop Geert Storme in de huid van schaapherder Rogier Declerck om het verhaal rond het kruis te vertellen: “In 1739 hoedde ik hier mijn schapen, maar toen was het hier nog allemaal bos en woestenij. Destijds kwam ik wel eens een druppeltje drinken in cabaret Spletlinde, een cafeetje in dit verder verlaten landschap. Hier vernam ik helaas ook dat op 29 juni de dertienjarige Maria Van Poucke in die omgeving werd vermoord door drie struikrovers. Pas op 5 juli werd haar lichaam teruggevonden. ‘s Anderendaags werd ze dan te Egem begraven. Als nagedachtenis werd een kruis aan de spletlinde opgericht, als waarschuwing aan andere onverlaten dat dit verwerpelijk is.”

“Nadat het kruisbeeld voor de zoveelste maal vernield werd, hebben we vanuit de heemkundige kring een andere oplossing gezocht om deze gedenkenplaats in ere te herstellen”, vertelt Wilfried Devoldere, voorzitter van de heemkring. “Als meer permanente oplossing hebben we een ruitvormige plaat gemaakt met een gepaste tekst, verwijzend naar het gebeurde, en waarin ook het kruis terug te vinden is. Deze zal op het houten achterpaneel bevestigd worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier