Eerste grote expo buiten Lakenhallen toont nieuw Europa na WO I: “Je kan er niet naast kijken”
Een metershoge constructie springt in het oog op de Grote Markt aan de Ieperse Lakenhallen. Het is een reizende openluchtexpo over de impact van de Groote Oorlog op Europa. “Na heel wat Europese hoofdsteden is het aan Ieper, dé herdenkingsstad van WO I in België.”
“Voor het eerst staat op deze plek een openluchttentoonstelling en deze gaat over de naweeën van de Eerste Wereldoorlog”, vertelt Pieter Trogh, wetenschappelijk medewerker bij het In Flanders Fields Museum (IFFM). “De titel luidt After The Great War. Over hoe het nieuwe Europa gevormd werd op de puinen van vier ineengestorte rijken. Er ontstonden nieuwe staten, zoals Tsjechoslowakije, Polen, Hongarije, Finland en Litouwen. Dat gebeurde niet altijd op de meest vreedzame manier, om het eufemistisch uit te drukken.”
Europese hoofdsteden
Vooral in Centraal- en Oost-Europa leed de bevolking onder revoluties, burgeroorlog, extreem geweld en hongersnood. Het einde van de Eerste Wereldoorlog leidde dus allerminst overal tot vrede. Het gaat niet om een expo van het Iepers museum zelf. “De tentoonstelling is in Ieper beland door de goede samenwerkingsverbanden van het IFFM met het European Network for Remembrance and Solidarity, een Poolse organisatie die gesponsord wordt door vijf landen uit Oost- en Centraal-Europa om de dialoog te bevorderen over de conflictrijke geschiedenis van Europa in de 20ste eeuw”, duidt Trogh. “De expo reisde al door 14 landen en heel wat Europese hoofdsteden. Nu is ze voor de 27ste keer opgebouwd. In Ieper, dé herdenkingsstad van WO I in België. Het idee van de expo werd vijf maand geleden geopperd tijdens een conferentie in Warschau en kijk: ze staat er al, dat is heel mooi.”
Grote constructie
Iedereen kan de expo gratis bezoeken tot 15 oktober. “Ze springt echt in het oog, daar zijn we heel blij mee. Mensen stoppen, oud en jong. Kinderen beginnen bijvoorbeeld te puzzelen aan een educatieve kaart van Europa. Er is redelijk wat tekst, maar er zijn ook objecten, films, foto’s en kaarten, die de expo aantrekkelijk en toegankelijk maken. Het is een uitdagende, moderne en geslaagde vormgeving. Je kan er niet naast kijken: het is een heel grote constructie met witte doeken en panelen.”
Nieuwe expo IFFM
Het IFFM zorgde de voorbije jaren ook zelf voor tijdelijke tentoonstellingen over de impact van WO I, maar dan binnen de muren van het museum in de monumentale Lakenhallen. “Want het is een belangrijk verhaal naast de loopgravenoorlog in onze regio: je kan de wereld vandaag niet begrijpen zonder de geschiedenis van WO I te kennen”, stelt Trogh. “We zijn intussen begonnen met de voorbereidingen van een nieuwe permanente tentoonstelling, die tegen 2029 in het IFFM moet komen. Deze tentoonstelling zal nog steeds het verhaal van de frontstreek vertellen, maar ook meer aandacht besteden aan de gevolgen van WO I en hoe die doorlopen tot WO II.”
Landschap
Nu staat voor het eerst een openluchtexpo voor het museum, maar het IFFM spoort bezoekers al jaren aan om er na hun bezoek op uit te trekken in de Westhoek. “Wij vormen een inleiding op de geschiedenis buiten de muren van het museum. Het landschap is enorm belangrijk om het verhaal te vertellen. We hebben een aantal museale buitenposten en instappunten, onder meer bij Hoeve Klein Zwaanhof, Hooge Crater en De Palingbeek. Deze eerste expo op de Grote Markt is ook interessant om de effecten na te gaan bij het publiek en dit eventueel mee te nemen in toekomstige plannen van het museum.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier