Eerste editie van Ieper Zonder Grenzen op 15 augustus: “Spektakel verzekerd”

We zien v.l.n.r. Kyara Vanlerberghe, Thijs Goethals, Sander Verstraete en Delphine Dekimpe op het Minneplein, het speelterrein. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Maximum veertig teams van acht tot tien personen die het tegen elkaar opnemen op tien spectaculaire springkastelen. Dat is Ieper Zonder Grenzen, een nieuw jaarlijks evenement dat twee koppels uit Poelkapelle en Geluwe uit de grond stampen en voor het eerst organiseren op donderdag 15 augustus op het Minneplein in Ieper.

Initiatiefnemers van Ieper Zonder Grenzen zijn de bevriende koppels Thijs Goethals (30) en Kyara Vanlerberghe (26) uit Poelkapelle, en Sander Verstraete (29) en Delphine Dekimpe (29) uit Geluwe. “Ieper Zonder Grenzen is een springkastelenactiviteit waarbij er tien hindernissen zullen zijn en per hindernis krijg je tien minuten de tijd om zoveel mogelijk toertjes te doen met je team. Een team bestaat uit acht tot twaalf spelers van minimum vijftien jaar”, vertelt Thijs. “We richten ons dus op verenigingen, vriendengroepen, sportclubs, bedrijven…”

Spectaculaire proeven

Op de website ieperzondergrenzen.be maakten ze al enkele van de proeven bekend, zoals de Sweeper met ronddraaiende balken waar je over moet springen of onder moet duiken, een waterbaan van vijftien meter lang waar je op je buik over moet glijden en de Schuimspider, waarbij je eerst acht meter omhoog moet klimmen om dan naar beneden te glijden in het schuim.

Zelf nemen ze ieder jaar deel aan een gelijkaardig evenement aan de andere kant van België. “We vinden dat heel cool en stelden vast dat in de ruime regio zoiets nog niet bestond”, zegt Kyara. “Door onze eigen touch eraan te geven willen we dat ook lanceren in Ieper. Het is al een jaar of twee dat we met het idee spelen, maar vorig jaar waren we iets te laat om het goed te organiseren. Beter een jaar later en het goed doen dan een jaartje te vroeg en mislukken.”

“Het is de bedoeling dat Ieper Zonder Grenzen een jaarlijks terugkerend evenement wordt” – Thijs Goethals

De locatie is op de sportterreinen op het Minneplein. “We zitten hier pal in het centrum van Ieper, met toch veel parkeermogelijkheden”, zegt Sander. “We werken samen met KTA Ieper, waar Kyara werkt. Zij geven toestemming om het plein te gebruiken. De springkastelen huren we dan weer van een Nederlandse firma. Daar zal wel veel opbouw- en afbraakwerk mee gepaard gaan. We hebben dan ook veel vrijwilligers nodig.”

De naam verwijst naar Spel Zonder Grenzen. “Het is onze eigen en moderne versie die we van die klassieke formule maken, een stuk spectaculairder met springkastelen”, gaat Thijs voort.

“Het wordt een sportieve maar ook gezellige namiddag met muziek en veel ambiance. We hebben ook een zomerbar, foodtrucks en een kinderdorp. Iedereen is welkom om te supporteren of gewoon te komen kijken naar de spectaculaire opdrachten.”

Voor deze eerste editie gaan de organisatoren voor een capaciteit van maximum veertig teams. “In totaal gaat het dus om maximaal 400 à 500 mensen die deelnemen”, vervolgt Thijs. “Het eerste jaar zetten we in op kwaliteit en niet kwantiteit. Het is dus wel degelijk de bedoeling dat Ieper Zonder Grenzen een jaarlijks terugkerend evenement wordt.”

“Vandaar dat we kozen voor 15 augustus, omdat dat een dag is dat de meeste mensen niet moeten werken. Iedereen weet nu dat het de komende jaren op die dag zal vallen”, gaat Sander voort. “Het is een groei-evenement, want de volgende jaren willen we het aantal teams zien stijgen naar 120 teams. We zitten boordevol ambitie en zijn ervan overtuigd dat deze formule een succes wordt in Ieper.”

Voor de fun

De inschrijvingen zijn al geopend en de eerste groepen zijn al ingeschreven. “We werken met drie klassementen: mannen, vrouwen en gemengd. Daar gaan er prijzen voor zijn. Wellicht een kleine geldprijs en een trofee. Uiteraard doen we ook een podiumceremonie”, zegt Delphine. “Waarom de mensen moeten deelnemen? Voor de teamspirit. Voor de fun. Je moet niet heel sportief zijn om mee te doen. Alle springkastelen zijn voor iedereen toegankelijk.”

Deelnemen kost wel 250 euro per team. “Als je tien mensen in het team bent, dan is dat 25 euro per persoon. Ben je met acht is het iets meer, ben je met twaalf dan is het iets minder. Daarvoor heb je een hele dag vol activiteiten, van 10 tot 17 uur, met full entertainment. Het zal echt de max zijn”, besluit Thijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier