“Eerbetoon aan geschiedenis”: Schaeperskruis na restauratie weer in binnentuin buurthuis Bolhoed
Na een zorgvuldige restauratie straalt het vernieuwde Schaeperskruis weer met trots in de binnentuin van het buurthuis Bolhoed langs de Gullegemsestraat. Het Schaeperskruis heeft een rijke en mooie geschiedenis achter zich. “Het herplaatsen is een eerbetoon aan onze geschiedenis en een herinnering aan het verbindende karakter van cultureel erfgoed”, aldus burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD)
Het Schaeperskruis, dat een rijke geschiedenis met zich meedraagt, is terug van weggeweest. “Het kruis nam lange tijd een prominente plek in op de zijgevel van het jeugdhuis Chaplin langs de Gullegemsestraat, maar door de afbraak van dat jeugdhuis werd het kruisbeeld weggehaald”, aldus burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD).
Bescherming
Tijdens de bouw van het nieuwe jeugdhuis Chaplin en het buurthuis Bolhoed werd het kruisbeeld grondig gerestaureerd. “Het beeld zelf was in slechte staat en beide armen waren gescheurd. Ook het houten kruis, de tegeltjes geschilderd door kunstenaar Tjok Dessauvage bij de vorige renovatie in 1995 en de houten achtergrond, waren aan een opknapbeurt toe.” Bovendien zorgde het weghalen van het kruis voor extra schade. “Het geheel was namelijk ingewerkt in de oude muur van het jeugdhuis.”
“Nieuw dak moet beeld beschermen tegen de invloeden van regen en wind”
Inmiddels is het kruisbeeld gerestaureerd en kreeg het een nieuwe plaats. Er werd gekozen voor de binnentuin van het buurthuis De Bolhoed. “Om het te beschermen tegen regen en andere weersinvloeden werd er ook een nieuw dak boven geplaatst.” De gemeente is blij dat het kruisbeeld terug is van even weggeweest. “Het herplaatsen van het kruis op de patio van het buurthuis Bolhoed is een eerbetoon aan onze geschiedenis en een herinnering aan het verbindende karakter van cultureel erfgoed”, aldus de burgemeester.
Duitse schaper
Het Schaeperskruis heeft inderdaad een rijke geschiedenis. In vervlogen tijdens was er in verschillende gemeenten een ‘schaper’. Die persoon hoedde een kudde schapen langs wegen en straten. Even gebruikelijk waren zijn twee onafscheidelijke honden die onophoudelijk op de boord van de gracht liepen om de vruchten van het land te beschermen. Opmerkelijk was dat veel van die schaapherders van Duitse origine waren. Begin de achttiende eeuw woonde er ook zo’n Duitse ‘schaper’ op de hoek van de Gullegemsestraat en de Kortrijksestraat. De bewoners noemden hem spottend ‘de tovenaar’ omdat hij naar verluidt een heel religieus man was. De man had echt niet graag dat men die naam aan hem gaf. Hij wilde zijn geloof delen met de dorpsgenoten en liet voor zijn huis een groot kruis oprichten. Het kruis stond al snel in de gemeente bekend als het Schaperskruis. De man plaatste er een afscherming boven zodat het beeld van Christus beschermd werd tegen slecht weer.
Verliefde jongeman
In 1888 sloopte Henri Vandaele de twee bouwvallige huisjes op diezelfde plek. Hij bouwde op die locatie de herberg Het Kruis. Het Schaeperskruis werd in de gevel van het huis aangebracht. Elk jaar opnieuw plantte Henri op 1 mei een meiboom voor het kruis. Die meiboom was telkens een hoge spar, bovenaan gekroond met een hoepel en versierd met groen en bloemen. Het kruisbeeld bleef jarenlang voor de herberg hangen. In de zomer van 1958 werd het Christusbeeld gebroken op de grond teruggevonden.
Rijkswacht
Een onderzoek door de rijkswacht onthulde dat een man uit Tielt, verliefd op de dochter des huizes, via het beeld haar kamer wilde bereiken. Daarbij liep het echter verkeerd waarna het beeld op de grond belandde. De betrokken man en zijn ouders vervingen het beeld op eigen kosten. Het huidige ‘Schaeperskruis ter Steenemolen’ werd in 1995 gerestaureerd. Het was toen de bekende keramiekkunstenaar Tjok Dessauvage die het kruis onder handen nam. Hij werkte daarbij ook de achtergrond met de Steenemolen, de schaper, de schapen, de honden en een paard uit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier