“Eens je de horecavlinders hebt, laten die je niet meer vlug gaan”

Van Tineke van Heule tot Madame Croqu'o: Zahra smijt zich altijd. (foto KDS)©Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Van Tineke van Heule tot Madame Croqu'o: Zahra smijt zich altijd. (foto KDS)©Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Redactie KW

HeuleZahra D’Haene, Tineke van Heule 2018, gaat ondernemen. In het hart van Heule opent ze een horecazaak. Uitgerekend nu, in coronatijden? Jawel. “Eens je de horecavlinders in de buik hebt, laten die je niet meer zomaar gaan.”

Zahra (20) is de dochter van Rezy Christiaen (53) Tineke van Heule-kandidate in 1984 en Alain D’Haene (54). Ze heeft een jongere zus, Rana (18). Zahra studeert orthopedagogie aan de Vives Kortrijk en is Chiroleidster van de sloebertjes bij Chiro Tsjoef. Die afdeling kwam in oktober vorig jaar nog in het nieuws, toen ze een takeaway-actie geannuleerd zag en prompt het stoofvlees weggaf aan een woon-zorgcentrum. Zoveel solidariteit werd door de Stad Kortrijk beloond met een compensatie.

Maar dat was toen. Nu is er dus Madame Croqu’o. “Het is een stap in het onbekende, ja, maar mijn gevoel zegt: het is nu of nooit. Dromen moet je verwezenlijken als het mogelijk is. En het is mogelijk dankzij de steun van mijn ouders. Dit avontuur begon enkele maanden geleden, met een klein idee vol ondernemingskriebels, en nu is dat uitgegroeid tot een grootschalig iets. Tja, als je de horecavlinders in de buik hebt, laten die je niet meer zomaar gaan”, lacht Zohra.

Dat is meteen ook de boodschap die ze andere jonge ondernemers wil meegeven: “Wat je ook wilt of waarvan je ook droomt: begin eraan! We moeten blijven ondernemen en groeien in datgene waar we goed in zijn. We moeten blijven geloven dat alles goed komt en vooral hard blijven werken.”

“Ik heb wel enige horeca-ervaring, natuurlijk: ik werk bijna vijf jaar in de Gouden Bank in Gullegem. Toch is het als jonge twintiger niet vanzelfsprekend om een horecazaak uit de grond te stampen”, beseft Zahra. “En al zeker niet in tijden van corona. Maar ik probeer die periode zoveel mogelijk positief te bekijken, in plaats van te focussen op het negatieve.” Zahra beschouwt de coronacrisis eerder als een inloopperiode dan als een hindernis.

Student-ondernemer

Maar, zoals gezegd: zonder steun van haar ouders zou ze wellicht niet aan dit avontuur kunnen beginnen. “Mijn ouders zijn laaiend enthousiast. Ze staan volop achter mijn initiatief en dat heb ik als twintigjarige echt nodig. Mijn ouders vinden het wel belangrijk dat ik mijn studies afmaak en het diploma haal. Dat ga ik zeker doen. Het is tenslotte maar één jaar meer. Ik ga mijn werk en studies combineren onder het statuut ‘student-ondernemer’.”

Vanwaar de naam Madame Croqu’o? “‘Croque Madame’ is mijn lievelingscroque en ze zeggen van mij dat ik een felle madame ben. Vandaar dus. Ik wil overigens dat mijn zaak een meerwaarde is voor de horeca in Heule. Ik wil niet in het vaarwater van de andere horecazaken zitten. Mijn croques krijgen een persoonlijke touch en de naam van een bekende Heulse persoonlijkheid.”

Madame Croqu’o, Lagaeplein 3A. madamecroquo@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier