“Een stad die vroeger katten doodde, viert ze nu”: Amerikaanse krant The New York Times maakt reportage over Ieperse Kattenstoet

The New York Times maakte een reportage over de Kattenstoet in Ieper. © Belga/screenshot The New York Times
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Opvallend: de prestigieuze Amerikaanse krant The New York Times wijdt een artikel aan de Kattenstoet. De krant stuurde twee journalisten naar Ieper voor een reportage. En die waren onder de indruk…

In Ieper vond vorige zondag voor het eerst in zes jaar nog eens de Kattenstoet plaats. 55.000 mensen woonden de 46ste editie van de parade bij. Onder hen ook Jessica Roy en Kevin Faingnaert, een journaliste en fotograaf van de prestigieuze Amerikaanse krant The New York Times.

Dat in Ieper een groot evenement plaatsvindt ter ere van het populaire huisdier, vonden ze over de plas een reportage waard. Die beginnen ze met een korte geschiedenis van de parade. “In de middeleeuwen, toen de stad zich hoofdzakelijk bezighield met de productie van laken, hielden ze katten om muizen en ander ongedierte weg te houden. Maar toen de viervoeters zich iets te gretig begonnen voor te planten, vonden ze een afschuwelijke oplossing voor dat probleem. Katten zouden in de tweede week van de Vasten van de toren van het belfort gegooid worden. Dat werd trouwens op gejuich onthaald, want katten werden toen aanzien als een symbool van hekserij. Die gewoonte evolueerde in wat we vandaag kennen als de Kattenstoet. De stad die katten tijdens de middeleeuwen doodde, viert ze nu.”

Gezien op Instagram

De Amerikanen waren danig onder de indruk van de vele reuzen, figuranten en muzikanten, die drie uur lang het beste van zichzelf gaven. De twee waren overigens niet de enige bezoekers die van ver kwamen om het bijzondere spektakel bij te wonen. Zo was er een vrouw uit Tokio, die genoot van een Belgische wafel, en een vrouw uit het Britse Northamptonshire met zeven kattentattoos.

De reporters spraken er ook met een koppel uit Philadelphia, een politieagent en een verpleegster. “We zagen een filmpje over de Kattenstoet op Instagram en dachten: ‘bestaat dit echt?’ We zochten wat verder en ontdekten dat die stoet écht bestaat. Het was snel beslist: we gaan.”

Herbeleef de Kattenstoet hier.

Lees het volledige artikel van The New York Times hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier