Eén-reeks ‘Beau Séjour’ nog maar het begin van feestjaar voor jubilerende Marine
Op 1 februari is het 75 jaar geleden dat de Belgische Marine werd opgericht. Ondanks de coronacrisis staan het hele jaar evenementen op stapel om dat te vieren. De eerste aflevering van de Eén-reeks Beau Séjour zondagavond was de ideale aftrap.
De Belgische Marine werd op 1 februari 1946 opgericht via een besluit van prins-regent Karel. De voorlopers van de Marineschepen vielen onder het zeewezen, niet onder Defensie. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond een Belgian Section van de Royal Navy, de Britse zeemacht. Het was de aanleiding voor de oprichting van een eigen Marine na de oorlog.
Dat is 75 jaar geleden en dat wordt nu gevierd. Sinds eind december is een boek op de markt, uitgegeven bij Lannoo: De Belgische Marine sedert 1946. Een geschiedenis . Aan het boek, bedoeld voor een groot publiek, is vijf jaar gewerkt door een wetenschappelijk comité. Eind februari verschijnt nog een boek over de Reserve van de Marine en haar verenigingen.
Beau Séjour
Nu zaterdag 6 februari is een livestream te volgen over de geschiedenis van de Belgian Navy . Dat kan via Youtube: The Belgian Navy. Half februari start ook een virtuele tentoonstelling over 75 jaar Marine-uniformen. Deze digitale wandeling met bijhorende video’s zal te vinden zijn op www.navyreserve.be . “Het uniform is talloze keren veranderd, maar één ding is duidelijk: binnen de Belgische krijgsmacht is ons uniform het mooiste”, zegt admiraal Jan De Beurme, de commandant van de Marine.
De Marine is erg opgetogen over de zondagavondreeks Beau Séjour op Eén, die op 31 januari van start ging en een mooie opener is voor het jubileumjaar. De eerste reeks van Beau Séjour van enkele jaren terug wordt intussen ook internationaal behoorlijk gesmaakt. De nieuwe reeks heeft hetzelfde uitgangspunt – een vermoorde persoon onderzoekt zijn eigen dood. Maar de setting is totaal anders. Dit keer zijn niet Limburg, maar Zeebrugge en de Marine de voornaamste ‘arena’. De reeks, waar zondagavond ruim 1,1 miljoen mensen naar keken, kleurt erg West-Vlaams, zowel naar setting als naar meewerkende acteurs.
Blauwe Wimpel
Maar ook later op het jaar staat nog heel wat op het programma. De Marine hoopt dat corona daarbij zo min mogelijk roet in het eten zal gooien. Van 7 tot 9 mei vindt op de Marinebasis in Zeebrugge de ‘Blauwe Wimpel’ plaats, een wedstrijd voor de Zeescouts en de Marinecadetten. Van 21 tot 23 mei volgen de Havenfeesten in Brussel en ook Oostende voor Anker van 27 tot 31 mei staat volledig in het teken van 75 jaar Marine. Op 25 juni is er in Antwerpen een Vlootparade op de Schelde.
Op 25 en 26 september vindt in Gent een wetenschappelijk weekend plaats rond het nieuwe onderzoeksschip Belgica. Prinses Elisabeth is de meter van het initiatief en de stad Gent treedt op als peterstad. De festiviteiten worden afgesloten van 1 tot 3 oktober in thuisbasis Zeebrugge, waar een grootscheeps technologieweekend gepland is.
“Marine erg in trek bij Playstation 5-generatie”
“We hebben in ons programma ook verschillende preselecties uitgewerkt van E-sports, E-gaming en droneraces en dit met ondersteuning van onze partners uit de top van de communicatie- en eventsector”, vertelt admiraal De Beurme. “Daarmee willen we de jongeren wat perspectief bieden in deze voor hen erg moeilijke coronatijden, maar het sluit ook aan bij de hoogtechnologische weg die wij meer en meer inslaan en die bij de Playstation 5-generatie erg aanspreekt. Wij hebben dan ook geen problemen om nieuwe recruten te vinden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier