Eén op zeven Brugse kinderen wordt in armoede geboren
Op maandag 1 maart stelt schepen van Sociale Zaken en Mintus-voorzitter Pablo Annys (SP.A) het nieuw sociaal beleidsplan voor tijdens de gemeenteraad. Het oude plan dateert al van twaalf jaar geleden. Door de coronacrisis is de armoede in Brugge fiks gestegen.
“Net voor de pandemie werden al één op zeven Brugse kinderen in armoede geboren. Dat cijfer zal nog stijgen”, zegt Pablo Annys. In 2016 ging het om amper één op tien kinderen. Bovendien is het aantal Brugse leefloners tijdens de coronacrisis al met 20 procent gestegen. “Het gaat vooral om stadsgenoten met de Belgische nationaliteit”, benadrukt de Mintus-voorzitter.
“Eén jaar na de uitbraak van corona is het duidelijk dat we geen gas mogen terugnemen. Deze crisis sloeg hard toe, de gevolgen zullen we nog lang voelen. Een nieuw beleidsplan drong zich op. Alle sociale partners in Brugge hebben mee geschreven aan dit plan: ziekenfondsen, kinderopvangorganisatoren, verenigingen voor personen met een beperking, sociale verhuurorganisaties, geestelijke gezondheidsorganisaties, jeugdwelzijnsinitiatieven, verenigingen actief rond het levenseinde, scholen, tewerkstellingsbegeleiders en adviesraden. Elk van die partners maakte een analyse van de sociale noden, hun werk wordt geïntegreerd in een kompas voor verregaande samenwerking. Onder het motto ‘Brugge draait om mensen’ willen we samen een beleid voeren met sterke acties die onze burgers weerbaarder en onze stad socialer maken”, zegt Pablo Annys.
Sociaal verhuren
In het najaar pakte het OCMW al uit met het Brugs Menswaardig Inkomen: extra financiële steun aan Bruggelingen met een laag inkomen. Nu wil de Stad ook het sociaal verhuren beter promoten. “Amper een paar honderden Bruggelingen verhuren een private woning aan sociale verhuurorganisaties als SVK, Sovekans of Huizen van Vrede. Dit systeem is nog te weinig bekend bij eigenaars”, stelt Pablo Annys vast.
De schepen van Sociale Zaken beseft dat er veel verdoken armoede is en wil daarom de hulp dichter bij de mensen brengen. “Er zijn al twee projecten waarbij hulpverleners gezinnen in armoede thuis en op school begeleiden: Houvast en de brugfiguren voor het basisonderwijs. Daarnaast is er boodschappenhulp vanuit de buurtcentra en het project ‘Babbelbuddies’ met vrijwilligers. We willen nog meer dienstverlening in de buurt aanbieden via contactpunten voor het Huis van het Kind in buurten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier