Een nieuwe groene long aan kanaal Roeselare-Leie: KanaalPark in Ingelmunster officieel geopend

Het gemeentebestuur en andere afgevaardigden poseren bij de zuil die staat opgesteld aan het KanaalPark. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Aan het kanaal Roeselare-Leie in Ingelmunster werd zondagmiddag het KanaalPark officieel geopend. Het park is een belevingsplek nabij de onlangs nieuw gebouwde Brigandsbrug. Op de oever naast de brug is een voormalig overslagterrein onthard en natuurlijk ingericht tot een ontspanningsplek met mogelijkheden voor evenementen. De gemeente Ingelmunster neemt het beheer van het KanaalPark op zich.

De aanleg van het KanaalPark is het sluitstuk van de bouw van de nieuwe Brigandsbrug. De brug in het centrum werd vernieuwd om er schepen tot 3.000 ton en drie lagen containers onderdoor te laten varen. Daarmee voldoet de brug aan de ambities voor de opwaardering van het kanaal binnen het project Seine Schelde en de te verwachten trafiekgroei.

Autovrij 3,5 km wandelen of fietsen

Het KanaalPark is een groene long geworden in een stedelijke omgeving.Tussen het kanaal en de Waterstraat ligt nu een grasvlakte met bloemenweiden, bomen en glooiende hellingen met zitbanken”, licht schepen voor Toerisme en Evenementen Trui Lambrecht toe. “De groene long leent zich ook voor evenementen of recreatieve activiteiten. Wandelaars en fietsers kunnen hier even halt houden.”

Tussen de Brigandsbrug en de Nijverheidsstraat is ‘Wandel op de Mandel’ doorgetrokken. Het asfaltpad werd vernieuwd en waterdoorlatend gemaakt. Hierdoor is het nu mogelijk om autovrij in een natuurlijke omgeving een traject van 3,5 kilometer te wandelen of te fietsen tussen de zwaaikom in Ingelmunster tot de Centrumbrug in Izegem. Na de bouw van de nieuwe Lysbrug wordt het autovrije pad nog doorgetrokken. Naast een belangrijke opwaardering van de buurt, hebben de werken aan het Kanaalpark ook een meerwaarde voor de waterhuishouding. Bij rioleringswerken in de oude gedempte loop van het kanaal nabij de oude zwaaikom werd destijds een groot lekdebiet vastgesteld. De oever waterdicht maken, was noodzakelijk, zodat het water in het kanaal blijft. Om aan te sluiten bij de opwaarderingsplannen voor het kanaal werd het nieuwe dijklichaam uitgevoerd in een autostabiele damplankenrij. De bijhorende houten steiger in de verkleinde zwaaikom is een extra troef voor de omgeving.

10.500 m² onthard

“De nieuwe oeverinvulling is een aanzienlijke meerwaarde voor de bewoners en bezoekers in Ingelmunster”, weet gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg nv. “Het is een investering in zowel de waterweg, in de beleving rond het water als in duurzaamheid. We hebben hier maar liefst 10.500 m² onthard, wat het gebied een groene transformatie gaf.”

Aannemingen Devagro voerde de infrastructuurwerken en de aanleg van het KanaalPark uit in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv met steun van de Europese Unie. Het gemeentebestuur neemt het toekomstig beheer van het park op zich. Voor de inrichting van het park met zitbanken, speeltoestellen en beplanting kon het gemeentebestuur rekenen op subsidies van de Provincie West-Vlaanderen en het West-Vlaams provinciaal toerismebedrijf Westtoer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier