Een Hart voor West-Vlaanderen schenkt € 5.000 aan project Be-Strong van vzw Habbekrats
Een Hart voor West-Vlaanderen steunt projecten die zich inzetten voor kanszoekende kinderen en jongeren. Uit de nieuwe projecten die zich kandidaat stelden voor 2024 werden er 33 geselecteerd, waaronder Be-Strong van vzw Habbekrats. Het wekelijks project dompelt Kortrijkse kinderen en jongeren via een kwalitatieve training onder in de wereld van boksen en fitnessen om zo fysiek en mentaal weerbaarder te worden.
Een Hart voor West-Vlaanderen, een project van het Streekfonds West-Vlaanderen, schonk een totaalbedrag van 138.559 euro aan 33 projecten. 5.000 euro gaat naar het Kortrijks project Be-Strong, ingediend door Kevin Bonte (24) van Kuurne. De educatief medewerker bij vzw Habbekrats is als enige medewerker verantwoordelijk voor de vestiging in Kortrijk. “Vorig jaar diende ik ook onze kandidatuur in voor een voetbalproject waarbij we elke maandag voetballen in RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen Kortrijk. Het budget wou ik aanwenden voor de huur van de zaal en materiaal, maar we zijn toen niet geselecteerd. Helaas kunnen we niet rekenen op extra steun vanuit Stad Kortrijk, dus Een Hart voor West-Vlaanderen is als vzw een mooie opportuniteit om middelen binnen te halen om te investeren in de werking. Ik ben dan ook heel dankbaar 5.000 euro te ontvangen voor het project Be-Strong.”
“Een Hart voor West-Vlaanderen is als vzw een mooie opportuniteit om middelen binnen te halen om te investeren in de werking” – Kevin Bonte
Onder de naam ‘Be-Strong’ wordt er iedere woensdag, tussen 17 en 18.30 uur gebokst in de zaal boven. “Ooit gebruikte een boksclub deze ruimte, maar van juli 2021 tot april 2022 stond het pand leeg tot vzw Habbekrats hier opnieuw de werking opstartte met mij. Het materiaal van de boksclub lag er nog. Onze stagiaire Romanne Laviaux (23) kwam op het idee boksinitiaties te organiseren”, vertelt Kevin. “Ik zocht nog een activiteit met een bepaalde meerwaarde. Bij een rondvraag kwam boksen naar boven. Eén van mijn beste vrienden, Senne Coolen, kan boksen en zag het zitten om hier zo goed als wekelijks les te geven. We bereiken nog geen grote groepen – zo’n tiental met veel toeschouwers – maar dat maakt het wel persoonlijker en zo komen er ook gesprekken naar boven”, zegt Romanne. “Senne is inderdaad heel goed met de gasten. Het klikte meteen”, vult Kevin aan.
“Het idee om boksinitiaties te geven sprak me wel aan, ik ken voldoende de basis. Daarnaast is het tof om met deze doelgroep te werken”, vertelt Senne. “Soms beginnen we direct te sparren, andere keren is het wat afwachtend. Boksen kan jongeren zelfvertrouwen geven. Je hebt minder schrik als mensen je aanspreken en dat is heel belangrijk voor een kwetsbare groep.”
“Ik zocht nog een activiteit met een bepaalde meerwaarde. Bij een rondvraag kwam boksen naar boven” – Romanne Laviaux
Ook 16-jarige Robbin Verbeke vindt geregeld zijn baan naar Be-Strong. “Ik was geïnteresseerd in de sport en kijk op naar professionele kickbokser Andrew Tate. Senne is een chille gast en begeleidt goed. Ik leer er veel van. Ik wil graag sterker worden. Daarnaast kan je ook wat stoom aflaten en zelfverdediging aanleren. Ik hoop ooit later deel te nemen aan toernooien”, zegt Robbin.
“Ik wil graag sterker worden. Daarnaast kan je ook wat stoom aflaten en zelfverdediging aanleren” – Robbin (16)
De meerwaarde van Be-Strong is duidelijk, maar de vzw kon nog wat extra budget gebruiken om te investeren in de boksruimte. “Het is nogal afgeleefd met versleten materiaal. De kinderen en jongeren die wij bereiken hebben weinig thuis. Hier willen we net een warme thuis aanbieden, waar ze zich geen zorgen moeten maken, daarom is treffelijk nieuw materiaal wenselijk”, vertelt Kevin. Meer bepaald gaat het om nieuwe bokshandschoenen, windels, vloertegels, hoeken voor de boksring, bokszakken en stootkussens. Met het extra budget wordt een bijkomende fitness ingericht met onder meer een dumbell rek, bank, roeimachine en fitnessmatten.
“Hier willen we net een warme thuis aanbieden, waar ze zich geen zorgen moeten maken, daarom is treffelijk nieuw materiaal wenselijk” – Kevin Bonte
“Het belang van Habbekrats is vooral preventie. Kwetsbare kinderen en jongeren van straat houden en ze een thuis aanbieden. We bereiken wekelijks zo’n 100-tal personen, verdeeld over woensdag, donderdag en vrijdag. Gevechtsport is daarvoor iets heel waardevol. Ze kunnen hun frustraties kwijt en gesprekken vloeien voort uit de training. Vanuit Habbekrats kunnen we dan eventueel doorverwijzen naar andere welzijnswerkingen. Hoe meer jongeren we kunnen helpen, hoe beter”, besluit Kevin.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier