“Een echte kapitein verlaat zijn schip niet”: Jaron Dewitte (25) staat al 7 jaar aan het roer van Schippersweekend
Jaron Dewitte (25) werd op zijn achttiende vrij vroeg – vrijwillig weliswaar – gebombardeerd tot de voorzitter van vzw Schippersweekend. Hij eet, slaapt en leeft een jaar lang voor het driedaagse Lauwse festival en denkt nog niet aan stoppen. “Volgend jaar hebben we onze veertigste editie. Een echte kapitein zal zijn schip toch niet verlaten nét voor zo’n mooie editie?”
Het Schippersweekend loopt van 13 tot en met 15 september, maar ik kan me best voorstellen dat zo’n groot evenement een heel jaar door veel werk vergt.
“Mensen denken inderdaad vaak dat we na de afbraak een rustperiode hebben, maar dat is dus helemaal niet waar. Er moet dan nog van alles gebeuren, vooral financiële zaken. Dat duurt enkele weken. Eind september hebben we al een evaluatievergadering en in oktober komen de eerste vergaderingen voor het volgende jaar er al aan. Eerst is dat maandelijks, dan om de drie weken en eens het festival dichterbij komt, is het alle hens aan dek. Kortom, het bestuur van het Schippersweekend heeft het hele jaar door wel werk. Voor mij zou ik zeggen dat het meer dan de helft van mijn vrije tijd inneemt.”
Hoe lang duurt die heel drukke periode?
“Voor mij is het als voorzitter wel tien dagen lang dag en nacht Schippersweekend. Die periode start een week voor de eerste festivaldag en eindigt na de opkuis, die we trouwens in twee dagen doen. Ik neem die periode dus ook vrijaf op mijn werk.”
Hoe ben je in de werking van het Schippersweekend betrokken geraakt?
“Ik ben hier opgegroeid en heb ook in de scouts van Lauwe gezeten, dus je loopt hier meestal wel al van jongs af aan rond dat weekend. Ik deed al vrij snel shiften als vrijwilliger. Dat ging dan over pinten tappen of aan de bonnetjes zitten. Het is eigenlijk via Sam Nuytens, met wie ik samen in het slagwerk zat, dat ik in het bestuur terechtgekomen ben. Hij vertelde me dat hij uit het bestuur ging en ik besliste om mijn stoute schoenen aan te trekken.
“Volgend jaar jubileumeditie met 40 jaar Schippersweekend”
Een motivatiemail werd uitgestuurd en ik weet het moment nog goed waarop ik daarover een update kreeg. De voorzitter vertelde me dat het bestuur het zag zitten om me erbij te hebben en dat ik mocht afkomen naar de eerste vergadering. Het enige probleem was dat die al binnen een halfuur was (lacht). Het eerste dat we toen bespraken was de verhuis naar Hoeve Delaere, waar we het nu nog steeds organiseren. Dat was dus meteen een grote beslissing. Dat was in de aanloop naar de 33ste editie van het Schippersweekend.
En hoe ben je dan zo snel voorzitter geworden?
“Op de evaluatievergadering na elke editie wordt gevraagd wie van plan is om te stoppen. Bert Knockaert, de toenmalige voorzitter, zei op die vergadering dat het zijn laatste editie was. De vraag werd dus gesteld: wie wil voorzitter worden? Ik was toen net achttien geworden. Ik zei dat ik het wel zag zitten als er zich niemand anders aanbood, en er werd vrijwel meteen beslist dat ik de volgende voorzitter zou zijn. De 34ste editie deed ik nog samen met Bert en vanaf de 35ste was ik alleen voorzitter. Ik was best jong, maar ik kon die verantwoordelijkheid wel nemen. In het begin moest ik de oudere bestuursleden misschien wat overtuigen, maar nadat de 35ste editie zo goed gelukt was, denk ik dat mogelijke twijfels wel weg waren.”
Ondertussen staan we aan de vooravond van de 39ste editie. Je bent het, ondanks het grote engagement dat het vraagt, nog niet beu?”
“Zeker niet. Volgend jaar hebben we een jubileumeditie met 40 jaar Schippersweekend. Een echte kapitein verlaat zijn schip niet, hé (lacht). Zeker niet voor zo’n jubileum. Ik bekijk het, net zoals de andere bestuursleden, jaar per jaar. Na de veertigste editie zal mijn keuze misschien anders zijn. We zien wel.
Hoeveel mensen werken in totaal mee aan het Schippersweekend?
“In het vaste bestuur zijn we met veertien mensen, maar als je alle vrijwilligers over het volledige weekend berekent, kom je aan ongeveer 400 mensen. We hebben ook telkens zo’n 170 à 180 sponsors die we elk jaar persoonlijk opnieuw proberen te contacteren. Het is mede dankzij hen dat we op deze manier kunnen blijven bestaan. Het leuke aan het Schippersweekend is dat de bakker om de hoek ook kan sponsoren.”
Wat is het Schippersweekend dan wel precies?
“Op de line-up krijg je een mix van lokale namen en artiesten die bekend zijn over het hele land. Op vrijdag krijg je bijvoorbeeld zowel Coely als de Gullegemse Luigi Colzato te zien. We proberen er ook altijd een ‘specialleke’ in te steken, iemand die je in de zomer op bijna geen enkel ander Belgisch festival zal aantreffen. Vorig jaar was dat de Syrische artiest Omar Souleyman en voor de editie van dit jaar is dat de Franse technogroep Dimension Bonus (beter bekend onder hun vorige naam Salut c’est Cool, red.). Daarnaast is het Schippersweekend ook traditioneel gezien het einde van de Belgische festivalzomer. Het is voor iedereen in de regio nog een laatste keer genieten.”
Heb je ten slotte nog je allermooiste Schippersweekend-herinnering?
“Daar moet ik niet lang over nadenken. Op de dertigste editie stond Gorki geprogrammeerd. Het festival was volledig uitverkocht, het was een prachtig concert en er was veel ambiance. Later bleek dat dat het allerlaatste optreden was van Luc De Vos.”
Het Schippersweekend vindt plaats van 13 tot en met 15 september. Meer info via https://www.schippersweekend.be/.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier