Een derde van de Meulebeekse rode brievenbussen verdwijnt
De hervormingen binnen Bpost laten zich ook voelen in de service naar de klanten. Zo worden er in Meulebeke vier van de twaalf rode brievenbussen, zijnde 33 procent van het totale aantal, geschrapt. De postbussen aan de Kasteelstraat 48, Oostrozebekestraat 55, Tieltstraat 92 op de hoek met de Adamsteeg en Bruggesteenweg 116 verdwijnen.
“Vijf jaar geleden hebben we alles in het werk gesteld om het postkantoor in onze gemeente te behouden”, aldus de Meulebeekse burgemeester Dirk Verwilst. “De gesprekken hebben tot een goed compromis geleid en wij hebben vervolgens met de gemeente het postgebouw kunnen aankopen. Het postkantoor blijft zeker tot 2020 geopend op dezelfde locatie en vervolgens zitten we weer aan tafel om te zien of Bpost afstand doet of het huurcontract voortzet. Als gemeentebestuur staan we vrijwel machteloos tegen reorganisaties binnen een dergelijk bedrijf. Ik weet dat het afschaffen van diensten en het wegnemen van brievenbussen in de gemeente een verlies aan klantenservice betekent en het sociaal contact voor een stuk vermindert. De andere kant van de medaille is dat het digitale tijdperk ook in die materie aan de winnende hand is.”
Een stuk veiliger
Schooldirecteur Koen Ameye van de Sint-Antoniusschool ‘t Veld: “Wij hebben hier op ‘t Veld twee postbussen, een aan de Bruggesteenweg 116 aan brasserie ‘t Veld en een in de Bloemgatstraat op grondgebied Ardooie. Ik zeg eerlijk dat wij met onze schooladministratie wekelijks nog een twintigtal brieven versturen, maar dat de hoofdmoot digitaal naar ouders, leerkrachten, leveranciers, enzovoort gestuurd wordt. Ik vind het dus niet zo erg dat de rode brievenbus aan de Bruggesteenweg verdwijnt. We houden er nog eentje over in ‘t Veld en bovendien is het voor mij veiliger om die in de Bloemgatstraat aan de achterkant van onze school te gebruiken, want dan moet ik de Bruggesteenweg niet oversteken.”
“Vreemd dat een brievenbus vlakbij heel wat bedrijven zal verdwijnen” – postbode Davy Verkest
Stéphanie Vackier werkt al zeven jaar voor Bpost. Ze kent alle postrondes in Meulebeke. “Ik heb vier jaar de buitendienst waargenomen, zodat ik alle straten en weggetjes in Meulebeke ken. Nu heb ik een fiets-autoroute. Ik licht een aantal postbussen, bezorg pakjes aan huis en heb daarnaast nog een fietsronde in de buurt van de Sint-Amandstraat. Voor mij zal er na de wijzigingen niet veel veranderen. Ik doe mijn job heel graag en hoop dan ook dat we nog vele jaren aan de bak kunnen blijven.”
Centralisatie
In de Paanderstraat in Meulebeke woont Davy Verkest. Hij heeft al 18 dienstjaren als postbode op zijn teller staan. “In november 2000 ben ik als postbode in dienst getreden”, herinnert hij zich. “Eerst in Deinze, daarna in Sint-Maartens-Latem en in 2003 belandde ik in Meulebeke. We waren toen met twaalf collega’s die iedere morgen in het postkantoor op de Markt ons klaarmaakten om op ronde te vertrekken. Hadden we telkens goed ons werk ‘s morgens, toch vonden we tijd voor een babbel. In 2012 volgde de verhuizing naar Tielt. Centralisatie was het modewoord.”
Iedere morgen begin hij om 7 uur in Tielt. “Het is een job die ik nog steeds graag doe, al ervaren we een toenemende werkdruk. Eerst moeten we alles volgens onze ronde rangschikken, de pakjes en aangetekende zendingen dienen in onze computer ingescand en eens alles op orde zit, kunnen we inladen en vertrekken. Ik heb een ronde die ik deels met de auto (zo’n 33 km) en deels met fiets (6 km) afwerk. In totaal doe ik 650 huizen aan. Onderweg licht ik de bussen aan café ‘t Fort en in de Oostrozebekestraat 55, een brievenbus die dus verdwijnt. Er steken daar nochtans altijd heel wat brieven in, aangezien er vlakbij heel wat bedrijven en kantoren zijn. Het is dus ergens vreemd dat die brievenbus verdwijnt, maar het valt ook te begrijpen want het postkantoor zelf is vlakbij.”
(Luc Bouckhuyt)
Dossier Rode Postbussen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier