Vier van de dertien postbussen verdwijnen in Deerlijk

Postbode Serge Everaert ledigt elke voormiddag om 10 uur de brievenbus aan de Pladijsstraat. Voor hoelang nog? © MVD
Redactie KW

De hervormingen binnen Bpost laten zich ook voelen in het aantal rode brievenbussen die er in elke gemeente staan. Zo ook in Deerlijk, waar vier van de dertien rode bussen verwijderd worden.

Voor Deerlijk worden het binnenkort de laatste dagen voor vier van de dertien rode brievenbussen. Twee in de rand van het centrum (Vinkenlaan 5 en Waregemstraat 239), alsook in Sint-Lodewijk in de Kerkstraat 117 (nabij de Otegemstraat) en Pladijsstraat 187 (aan ‘De Zonnebos’).

Bpost past zich aan de gewijzigde markt aan. Burgemeester Claude Croes ziet dat de geplande vier rode brievenbussen niet meteen op drukke plaatsen gelegen zijn. “Er is evolutie in het aantal brieven of kaarten die verstuurd worden. Onlangs hoorde ik van een begrafenisondernemer dat het zeer uitzonderlijk wordt als er honderden rouwbrieven met de post verstuurd worden. De mails en sociale media vervangen veel. Ik denk dat de eindejaarperiode daar nog een uitzondering op is.”

De burgemeester stelt vast dat elke eerder afgelegen wijk van zijn gemeente nog een rode brievenbus behoudt. De Deerlijkse postmannen vertrekken ‘s morgens vanuit een centraal depot in Harelbeke. In Deerlijk heeft het kantoor van de Hoogstraat nog een administratieve functie.

Postbode Serge Everaert, een man met een lange staat van dienst, kent de gemeente als zijn broekzak. “Ik ken uiteraard de locatie van die vier brievenbussen, maar ik had dit nog niet vernomen. Elke dag moet ik de bus aan De Zonnebos ledigen. Nu eens een paar stukken, dan eens een paar meer en af en toe een heel pak. Dit is dan van een bedrijf uit de regio waarvan de poststukken per toeval in die brievenbus gepost werden.”

De bedeling van de post gebeurt in het landelijke gedeelte met een wagen. Serge herinnert zich nog de periode dat alles met de (zware) fiets gebeurde. “Ik heb de brievenbus in de Kerkstraat vele jaren geledigd. Die bus staat pal langs een drukke weg en elke dag waren er hoogstens enkele stukken. Eerlijk gezegd, het heeft lang geduurd vooraleer die brievenbus afgeschaft werd.” (MVD)

Willy Demeulemeester

Gepensioneerd postbode Anzegem

Aan de beide stations in Anzegem verdwijnt de postbus. Wanneer is niet geweten maar zeker voor eind maart.

“Het doet wel pijn om het nieuws te horen. Het is een traditie die verdwijnt. Er worden nu eenmaal veel minder brieven verstuurd”, vertelt schepen en gepensioneerd postbode Willy Demeulemeester. Zelf ziet hij ook zijn bus aan het station in Vichte verdwijnen. Vanaf nu zal hij op de Vichteplaats zijn kerstkaarten moeten posten. “Ik heb er in mijn tijd zoveel geledigd. In Vichte hadden we er vroeger zes of zeven. Er stond in zo’n brievenbus een stempel en een stempelkussen waarmee we een kaart moesten afstempelen om te bewijzen dat we alle bussen geleegd hadden.”

Willy is niet van plan zich zomaar neer te leggen bij de beslissing. “Het schepencollege heeft beslist (dinsdag, red.) een brief te sturen naar Bpost met de vraag om beide bussen te behouden.” (XC)