Twee gemeenten uit kustregio ondernemen actie: “Wij sturen een protestbrief”

Reddy De Mey bij de enige overgebleven brievenbus op de zeedijk in Oostende aan het kruispunt met de Northlaan. © HH
Hannes Hosten

Ook in de kustregio verdwijnen er tal van rode postbussen. Nieuwpoort en Oudenburg zijn de enige gemeenten in onze regio die daartegen protesteren bij bpost, Oudenburg zelfs met succes. In Oostende klaagt oud-VRT-journalist Reddy De Mey het verdwijnen van een brievenbus op de zeedijk aan, maar het oude stadsbestuur verwijst door naar het nieuwe en het nieuwe wenst nog niet te reageren. Intussen is de brievenbus al enkele weken weg.

“Twee weken geleden wou ik een brief posten in de brievenbus op de Albert I-promenade, iets voorbij de Kursaal in Oostende”, vertelt Reddy De Mey. De voormalige journalist is verkozen als gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang en legt op 2 januari de eed af. “De bus, die vroeger aan de reling stond, bleek plots verdwenen. Ik wist van niets en contacteerde de klantendienst van bpost. Ik moest heel wat cijfertjes intikken op mijn telefoon voor ik mijn boodschap kon overmaken, maar kreeg uiteindelijk een mailtje dat ze mijn vraag zouden bekijken.”

“Later zag ik op televisie dat bpost 3.000 van de 13.000 brievenbussen in het land zou wegnemen”, vervolgt Reddy. “In een stad moet iedereen in een straal van 500 meter wel nog een brievenbus vinden. Ik begrijp wel dat er veel minder brieven verstuurd worden dan vroeger, maar een straal van 500 meter, voor veel mensen is dat toch een eind hoor! Ik vond het ook raar dat bpost de bevolking niet rechtstreeks informeerde.”

Protest

“Ik hoorde dat het stadsbestuur van Oudenburg met succes geprotesteerd heeft tegen het verdwijnen van een brievenbus. Ons stadsbestuur zou beter ook reageren. Als ik gemeenteraadslid ben, zal ik hier uiteraard over tussenkomen, maar de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad is pas op 2 januari en de eerste gewone zitting van de gemeenteraad volgt dan pas eind januari. Eigenlijk zou het huidige stadsbestuur beter reageren.”

Kwestie van gemak voor onze mensen. Je moet toch nog ergens een brief kunnen posten? – burgemeester Nieuwpoort

We contacteerden uittredend burgemeester Johan Vande Lanotte, maar die is aan zijn laatste weken als burgemeester bezig en vond het een zaak voor het nieuwe stadsbestuur. Toekomstig burgemeester Bart Tommelein wou ook niet reageren omdat hij het dossier nog niet kende. In heel Oostende verdwijnen twaalf brievenbussen of 17 procent van de 69 bussen die er tot nu toe stonden. Er staat er wel nog een op de zeedijk, ter hoogte van het kruispunt met de Northlaan, en één op de Albert I-promenade ter hoogte van het Klein Strand.

De andere kustgemeenten zullen niet reageren bij bpost. Ook Knokke-Heist niet, waar acht van de 36 of 22 procent van de brievenbussen wordt geschrapt, of Blankenberge, waar zes van de 21 of 29 procent van de brievenbussen wegvallen.

Besparingen

“In Nieuwpoort besloot het stadsbestuur om wel te reageren tegen het verdwijnen van rode brievenbussen. Daar zal bpost er drie van de 15, of 20 procent, liquideren. “Waarom we dat doen? Heel simpel”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke. “Het is een kwestie van gemak voor onze mensen. Je moet toch nog ergens een brief kunnen posten? Die rode postbussen worden heel veel gebruikt. Goed, er zijn besparingen, maar dat leidt tot altijd maar minder dienstverlening voor de mensen. Wij versturen eerstdaags een brief. Benieuwd wat de reactie zal zijn.”

In Roksem blijft bus wel

In Oudenburg wou bpost maar één brievenbus schrappen, meer bepaald aan de Brugsesteenweg 89 in deelgemeente Roksem. Maar het stadsbestuur protesteerde en met succes. Bpost laat de brievenbus in Roksem staan, Oudenburg behoudt dus zijn acht rode brievenbussen.

“Toen wij zo’n twee weken terug van bpost de brief kregen over het verdwijnen van de brievenbus in Roksem, hebben we onmiddellijk gereageerd dat dit voor ons niet kan”, vertelt uittredend burgemeester Peter Velle. “De dichtste brievenbus, in het naburige dorp Westkerke, ligt 1.500 meter verder. Roksem is nog altijd een gemeenschap op zich. Binnenkort komt er een inbreidingsproject. Je hebt er ook een school, een kerk… Zo’n gemeenschap verdient een postbus.”

“We kregen de volgende dag al antwoord van bpost”, aldus Peter Velle. “Ze hadden de zaak bekeken en besloten om de brievenbus in Roksem te laten staan. Blijkbaar hadden we overtuigende argumenten. Het is allemaal snel verlopen en zonder veel discussie. En de mensen van Roksem zijn supertevreden dat hun brievenbus blijft staan.”