“Eén dakloze per maand, en dat getal stijgt in Tielt niet verder”
“Een grote daklozenproblematiek is er bij ons niet, gelukkig. Af en toe meldt zich wel iemand als dakloze”, zegt OCMW-voorzitter Pascale Baert. “Gemiddeld gaat het over één persoon per maand. We hebben bij het OCMW Tielt zeker niet het gevoel dat dit aantal in stijgende lijn is.”
Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier daklozen in West-Vlaanderen. p>
Tielt is (gelukkig) Oostende, Brugge, Roeselare of Kortrijk niet. Op straat zie je geen daklozen of mensen die om een financiële gift smeken. Ook niet nu het wat kouder is en de winter de eerste prikken uitdeelt.
Daklozen blijven in Tielt ook niet op straat hangen. Vrij vlug vinden ze de weg naar het OCMW. “Het gebeurt inderdaad wel eens dat iemand zich als dakloze meldt”, zegt OCMW-voorzitter Pascale Baert, die nog veel meer dan vroeger wil inzetten op crisisopvang.
Crisisopvang
“Getallen variëren, maar navraag leert dat het gemiddeld over één persoon per maand gaat. Ik heb intussen niet het gevoel dat dit aantal in stijgende lijn is.” Er is in de Europastad Tielt dan ook geen enkele nood aan nachtopvang. “Er is wel een samenwerking tussen het CAW (Centrum Algemeen Welzijn) en een aantal OCMW’s uit de regio met het oog op crisisopvang.”
In dat kader is het OCMW Tielt één week op zes van permanentie voor die crisisopvang. “We staan in die week dan paraat om mensen uit de regio op te vangen. De overige vijf weken kunnen we rekenen op onze partners om een soortgelijke inspanning te leveren. Dit betekent dus ook dat mensen die hier een beroep op doen, niet noodzakelijk Tieltenaren zijn”, weet OCMW-voorzitter Pascale Baert.
Concreet betekent crisisopvang dat mensen gedurende maximaal drie dagen kunnen overnachten in een appartement, waar tevens wordt voorzien in één warme maaltijd per dag en brood met beleg. In die periode wordt gezocht naar een aanzet van oplossing. “Parallel hiermee hebben we in Tielt ook het systeem van de doorgangswoningen. Deze zijn wat opgevoerd de voorbije jaren. Bedoeling is mensen voor een maximale periode van vier maanden te laten verblijven in een doorgangswoning.”
“In die periode worden samen met het OCMW stappen gezet naar huisvesting, waarbij het OCMW een antwoord moet bieden op de korte termijn, andere actoren in het welzijnswerk op middellange en lange termijn. Uiteraard wordt hier tevens ook een stappenplan uitgewerkt om ook de andere facetten van de problematiek op te lossen (tewerkstelling, …). Voorlopig staat ons aantal doorgangswoningen in verhouding met de lokale vraag.”
Huyse Kenhoft
Er worden op korte termijnen extra inspanningen geleverd. “Op termijn moet voorzien worden in een nieuw dagverzorgingscentrum omdat Huyse Kenhoft te klein wordt voor de vraag. Ideaal zorgen we dan voor een flexibel gebouw zodat één of twee van de ruimtes die overdag worden gebruikt om de mensen te laten rusten, langs twee kanten toegankelijk zijn en ‘s nachts kunnen worden gebruikt in geval van hoge nood. Belangrijk hierbij is wel dat we waken over de criteria die ervoor zorgen dat mensen hier geen gewoonte kunnen van maken en dat deze optie sterk beperkt is in tijd.”
Dossier daklozen in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier