Een bloemetje voor Willy die al sinds 1951 cartoons tekent voor KW

Spielerei rond de actualiteit aan de kust. Zo omschrijft Willy Bosschem de cartoons die hij sinds 1951 voor onze krant tekent. De Oostendenaar heeft al 95 jaartjes op de teller maar wekelijks laat hij zijn pen zwierig over het papier glijden.
“Alles begon tijdens mijn legerdienst”, vertelt Willy als we in Oostende langsgaan met een bloemetje. “Raymond Huilmand was mijn kameraad bij de zeemacht en hij schreef als medewerker voor De Zeewacht, die vandaag een van de lokale edities is van KW. Hij vroeg me of hij een tekening van mij mocht gebruiken bij zijn artikel, een portret van dirigent Emile De Vlieger. Zo is de bal gaan rollen en ben ik wekelijks een cartoon blijven tekenen. En dat doe ik dus al meer dan zeventig jaar. Zou dat geen wereldrecord zijn? Zijn er nog cartoonisten die al zo lang voor één weekblad werken?”
(Lees verder onder de cartoon)
De stijl die Willy in zijn duizenden cartoons legt, staat mijlenver van zijn werk als hedendaags kunstenaar. Zijn schilderijen zijn eerder surrealistisch van aard en onmiddellijk herkenbaar. Een Bosschem haal je er zo uit. Maar Willy is ook de grondlegger van de smoke art, een techniek van schilderen met roet en rookpluimen.
“Ik kan maar niet vatten wanneer ik dat allemaal heb kunnen doen”
Hij ontwierp ook tientallen affiches tot zelfs postzegels. Op zijn zestiende mocht hij al de affiche voor de Gentse Jaarbeurs ontwerpen. Een herinnering die hij koestert en met trots deelt. Zo ook zijn foto’s met bekende kunstenaars en andere beroemdheden. Zijn leven in het bruisende Oostende leest als een roman. Het zal je dan ook niet verbazen dat een van de kamers van het hotel The Ostendian naar hem vernoemd wordt, als een van de Oostende helden. “Een hele eer”, lacht de negentiger. “Als ik terugblik en zie wat ik allemaal heb gedaan in mijn leven, kan ik maar niet vatten wanneer ik dat allemaal heb kunnen doen. Ik was actief in het casino en dan ‘s avonds nog de academie erbij… Ik zat nooit stil.” (mlt)
In de bloemen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier