Duurzame kerststal met houtafval van Heulse zwembad

Roger Dekeyser, Walter Deschodt en Gaby Van Huylenbrouck, de bouwers van de duurzame kerststal, met rechts de Kortrijkse deken Geert Morlion.© NOM
Roger Dekeyser, Walter Deschodt en Gaby Van Huylenbrouck, de bouwers van de duurzame kerststal, met rechts de Kortrijkse deken Geert Morlion.© NOM
Redactie KW

Kerstvieringen kunnen niet doorgaan, maar een kerststal plaatsen kan wel. In de Sint-Elooiskerk in Kortrijk planden ze daarrond ook enkele randactiviteiten die door corona een voor een in het water vielen. Dan maar energie gestoken in een wel bijzondere grote ‘oude nieuwe’ kerststal in het teken van duurzaamheid.

“We lieten ons inspireren door de encycliek ‘Laudato Si’ waarin paus Franciscus oproept om met respect om te gaan met de aarde en de armen”, zegt medewerker Gaby Van Huylenbrouck. “We sluiten ook aan bij het cultureel project ‘Lof der duurzaamheid’ dat begin dit jaar opgezet werd in de Sint-Maartenskerk, maar dan abrupt afgebroken werd door corona. We dachten zelfs aan de ideeën van de circulaire economie die dan weer aansluit bij wat Sint-Franciscus zeven eeuwen geleden verkondigde.”

Enkele parochiemedewerkers bouwden nu een ‘nieuwe’ kerststal. Vanaf nul en enkel met afgeschreven materiaal. Gaby Van Huylenbrouck vertelt een mooie anekdote: “Via via kwamen we te weten dat er misschien iets te rapen viel aan het Heulse zwembad. Daar lag al een hele tijd houtafval nadat na een wolkbreuk een stuk dak was ingestort. Het lag klaar voor het containerpark. Toen we gingen kijken, was men net begonnen met opruimen. We konden die mensen overtuigen over onze bedoelingen en we staken hen zelf nog een handje toe.”

He resultaat is te bezichtigen in de Sint-Elooiskerk de hele kerstvakantie tot en met zondag 3 januari, in de week van 14 tot 17 uur, op Kerstmis en op zondag van 9 tot 11 uur, maar niet op nieuwjaarsdag.

Charles Dickens in het Kortrijks in 2021

De Sint-Elooisparochie had ook gepland om het beroemde kerstverhaal ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens te brengen, in enkele korte optredens door Simon Vancraeynest, in het dialect en hertaald naar Overleise toestanden, onder het motto duurzaamheid door de eeuwen heen.

En om de multiculturaliteit van Overleie te evoceren, was men van plan om verschillende kerststallen uit verschillende culturen samen te brengen. Ook dat kon niet gerealiseerd worden. “Beide initiatieven blijven toekomstmuziek en zijn verschoven naar 2021”, besluit Gaby Van Huylenbrouck. “Maar onze duurzame kerststal als symbool van nieuw leven in onze ‘oude’ wereld staat er wel!”

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier