Durand Van Colen herinnert ons aan hoe Lichtervelde er ooit uitzag: “Het was hier vroeger mooier”

Durand Van Colen vergelijkt het oude Lichtervelde met dat van vandaag.© Foto Kurt
Durand Van Colen vergelijkt het oude Lichtervelde met dat van vandaag.© Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Je bleef er ongetwijfeld ook al naar kijken: de fotoreeks ‘Lichtervelde toen & nu’ in de Facebookgroep ‘Ge zie va Lichtervelde a je nog weet da…’. Het is het werk van Durand Van Colen (63), die al 75 oude en evenveel nieuwe foto’s van het Lichterveldse straatbeeld postte. En er volgen er nog. “De mensen blijven mij maar foto’s bezorgen”, lacht Durand.

Durand Van Colen is een echte verzamelaar. Zo bezit hij 100.000 sigarenbandjes – al rookt hij niet meer – en 500 wijwatervaatjes. Sinds kort heeft de echtgenoot van Marijke Volcke er een verzameling bij: oude en nieuwe foto’s van Lichtervelde, waarvan hij de nieuwe zelf op de gevoelige plaat vastlegde.

Postkaarten

Zoals zoveel hobby’s vandaag de dag, begon ook deze nieuwe bezigheid van Durand door corona. “Ik had hier thuis een twintigtal oude postkaarten met foto’s van Lichtervelde liggen”, zegt Durand, van opleiding eigenlijk champignonkweker, maar daarna via de bouw bij CNH in Zedelgem beland. “Sinds mijn brugpensioen volg ik avondles fotografie. Toen ik die oude foto’s vond, wilde ik er mee aan de slag. Je mag toch nergens naartoe. Het begon met die twintig, maar ik kreeg zo veel positieve reacties en zelfs foto’s van mensen, dat ik nu niet meer kan stoppen .” ( lacht )

De molen van ‘t Hoge.

1/5

De molen van ‘t Hoge.

De Statiestraat.

2/5

De Statiestraat.

Het Schuttershof.

3/5

Het Schuttershof.

4/5

De statiestraat.

5/5

De statiestraat.

De molen van ‘t Hoge.

1/5

De molen van ‘t Hoge.

De Statiestraat.

2/5

De Statiestraat.

Het Schuttershof.

3/5

Het Schuttershof.

4/5

De statiestraat.

5/5

De statiestraat.

Wanneer je dit artikel leest, zal Durand al de 75ste aflevering gepubliceerd hebben van zijn reeks Lichtervelde toen & nu. “Er wordt daar al eens een stukje gezaagd, in die Facebookgroep Ge zie va Lichtervelde a je nog weet da… . Ik focus liever op mooie dingen, dan op elkaar te vitten. Met mijn foto’s probeer ik voor wat verstrooiing te zorgen, iets leuk om over te praten .”

Met succes, de foto’s halen steevast tientallen likes en reacties in de groep die ondertussen al meer dan 5.500 leden telt. “Ik heb al genoeg materiaal voor 100 afleveringen. Er kruipt nochtans veel werk in. Zo bewaar ik de oude foto altijd op mijn gsm voor ik naar de plaats in kwestie trek. Maar het is niet zo simpel als het er uitziet: je moet op de juiste plaats staan, met de juiste lens en vanop de juiste hoogte . Maar het is heel leuk en ik leer heel veel bij over Lichtervelde, ook al woon ik hier al 44 jaar”, lacht de geboren Koolskampenaar.

Boek

Durand koestert grote plannen met zijn reeks. Een boek is de droom. “Er vroegen daar al veel mensen naar, ik ben er alleen nog niet uit hoe ik dat precies zal doen. Ondertussen kreeg ik ook al de vraag van het rusthuis om mijn foto’s educatief in te zetten .”

Gevraagd naar wat hij de mooiste plaats in Lichtervelde vond om te vereeuwigen, moet Durand ons het antwoord schuldig blijven. Dat zegt veel. “ Eigenlijk is het niet meer mogelijk om een mooie foto te nemen. Overal staan verkeersborden. Of appartementen. Ik wil niet zeuren en zal niet beweren dat vroeger alles beter was. De levensomstandigheden zijn enorm verbeterd. Maar ja, Lichtervelde was vroeger mooier. Dat merk ik ook aan de vele reacties op Facebook. Zelfs van jonge mensen, die nooit meegemaakt hebben hoe het er hier vroeger uitzag.”

Ontdek elke dag een nieuwe aflevering van ‘Lichtervelde toen & nu’ op de Facebookgroep ‘Ge zie va Lichtervelde a je nog weet da… ’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier