Duizenden middeleeuwse Ieperlingen dreigen huidige inwoners op te zadelen met miljoenenfactuur
Duizenden middeleeuwse Ieperlingen geven hun geheimen prijs tijdens opgravingen voor de werken van de Leet, maar daar hangt een prijskaartje aan vast dat kan oplopen tot drie miljoen euro voor werken die de stad sowieso al meer dan vier miljoen kosten.
Onder het Sint-Maartensplein naast de kathedraal van Ieper werd een oude kerkhofmuur ontdekt. “We vonden al menselijke resten, die wellicht in de twaalfde en dertiende eeuw begraven werden in een kist of lijkwade”, zegt Olivier Van Remoorter, de archeoloog van dienst bij BAAC Vlaanderen. “De nog op te graven skeletten zijn wellicht van baby’s of heel jonge kindjes tot volwassenen.”
De archeologen werken systematisch verder richting de Lakenhalle. “Op basis van een ruwe berekening verwachten we een vijfduizendtal skeletten in een sleuf op een stuk van het Sint-Maartensplein. Dat is inderdaad heel veel, maar dit is een kerkhof dat negen eeuwen in gebruik was. En dan graven we slechts het gedeelte op dat verstoord wordt door de werken. Mogelijk liggen hier in totaal dertigduizend Ieperlingen of meer.”
Dramatisch bedrag
“Ja, ik moest slikken toen ik die aantallen vernam”, bekent schepen van Onroerend Erfgoed Philip Bolle (Vooruit). “In de archeologienota van 2018 was slechts 75.000 euro voorzien. Als het er effectief zoveel blijken te zijn en als ze moeten uitgegraven worden, dan kan dat een meerkost betekenen van drie miljoen euro, een dramatisch bedrag en een kostelijke zaak voor onze stad.”
Ter vergelijking: de totale kost voor de werken op de Leet bedraagt 6,9 miljoen euro, exclusief btw. Zo’n 4,3 miljoen euro van dat bedrag wordt betaald door de Ieperlingen. “Hoe diep liggen de skeletten onder de rest van het Sint-Maartensplein? Dat is de cruciale vraag. Als ze voldoende diep liggen of als we de vloerpassen voor de geplande werken kunnen optillen, dan kunnen we een groot deel skeletten laten liggen en wordt zo veel geld en maanden extra opgravingswerk uitgespaard. Verdere proefopgravingen en studiewerk moeten hierover binnenkort duidelijkheid verschaffen. We wachten deze bevindingen af met een bang hart.”
Dat er flexibel kan gewerkt worden, blijkt uit de ophoging van de nieuwe parking aan het Iers kruis. “Door die ingreep hoefden we de skeletten daar niet op te graven”, aldus Van Remoorter. “De bewuste sleuf voor de rioleringswerken bevindt zich op een ongelukkige locatie, maar misschien hoeft ook daar niet alles opengelegd te worden als er gewerkt kan worden met een gestuurde boring. Voor archeologen is het wel interessant als er zoveel mogelijk skeletten worden opgegraven en onderzocht. Dan kunnen we ons bijvoorbeeld een goed beeld vormen van hoe gezond de Ieperse bevolking was in de middeleeuwen.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier