Drie juniorenteams fusioneren tot KSV Deerlijk
Een kleine aardverschuiving in het West-Vlaamse wielrennen. Gaverzicht-Be Okay, van oudsher gekend als een wielerclub waar elke renner – ongeacht niveau – van miniem tot master aan de slag kon, gooit het roer in 2022 (lichtjes) om. Voorzitter Thomas Debrabandere begrijpt dat dit voor enige onrust in het peloton zorgt en wil daarom wat meer duidelijkheid geven bij het verhaal.
Het nieuws circuleert al een tijdje in het peloton dat Gaverzicht-Be Okay fusioneert met junioresteam Canguru-QTS-Air College en beloftenteam EFC-L&R-Vulsteke. Het resultaat zou zijn dat de huidige beloften en elite zonder contract van het Deerlijkse team naar andere ploegen moeten uitwijken. “Dat is tot op zekere hoogte wel waar”, verduidelijkt de voorzitter. “Officieel is het een fusie: de drie clubs komen terecht onder de VZW KSV Deerlijk en delen hun administratie, sponsoring en dergelijke. Dat er in dit verhaal voor een aantal beloften en elite zonder contract (een 30-tal) helaas geen plaats meer is, klopt ook, maar ik wil wel verduidelijken waarom.”
“Uiteindelijk blijven we wel drie aparte wielerteams, met elk zijn eigen verhaal. Gaverzicht-Be Okay zoals we het nu kennen, wordt de jeugdploeg om renners op te leiden, van miniemen tot en met juniores. Op dat vlak verandert er eigenlijk niets: iedereen is welkom, want het draait om opleiding en plezier. Bij de juniores krijgen we er echter een tweede team bij: naast het ‘gewone’ Gaverzichtteam krijgen we nu ook een team dat het professioneler aanpakt, met uitgebreide coaching, testen, ondersteuning voor materiaal, stages, buitenlandse wedstrijden… We noemen het ons ‘performance’ junioresteam (het huidige Canguru), van waaruit er een logische doorstroom is naar het beloftenteam dat nu gekend staat als EFC-L&R-Vulsteke. Zij houden diezelfde visie aan als Canguru, maar dan bij de beloften. Dit als voorbereiding op een eventuele overstap naar de profs. Alle drie de teams houden ze min of meer hun huidige ploegleiders en omkadering. De enige echte verandering die dus gebeurt, is dat het ‘Gaverzicht-Be Okay’-verhaal stopt na de juniorescategorie en er dus geen ‘gewoon’ team voor de beloften en elite zonder contract is. Deze ommezwaai moet wel een van de moeilijkere keuzes zijn waarvoor onze club al gestaan heeft, maar uiteindelijk ook broodnodig was. De huidige structuur was niet meer houdbaar, omdat er vanaf de juniores grote verschillen tussen renners ontstaan. Je hebt renners die hyperambitieus zijn en grote verwachtingen hebben van een club (richting begeleiding, testen, buitenlands programma enzovoort) en anderzijds renners die minder ambitie hebben en gewoon voor het plezier rijden. Ik heb zeker geen voorkeur voor een van beiden, maar het is wel duidelijk dat het een zeer moeilijke puzzel is om dat allebei in één kader te plaatsen. De verschillen waren de laatste jaren zo duidelijk dat er wel iets moest gebeuren. We moeten er ook niet onnozel over doen: financieel doen we er geen nadeel bij. Wanneer je met een gezamenlijk verhaal van drie ploegen naar sponsors stapt, heb je een veel beter dossier dan wanneer je dat elk afzonderlijk doen.”
Verschillende teams
De vraag die veel mensen zich misschien zullen stellen: “Zullen we de renners van die drie verschillende ploegen in dezelfde outfit zien?” Het antwoord daarop is redelijk duidelijk: “Je zal ze altijd kunnen onderscheiden van elkaar, want het zijn verschillende teams. Er zullen ook wel voldoende gelijkenissen zijn om te zien dat ze uit dezelfde ‘stal’ komen. Het design van de outfits zal gelijkaardig zijn en er zijn ook gemeenschappelijke sponsors. Een beetje zoals we nu al een andere tenue hadden voor de damesploeg. Maar wanneer dit allemaal definitief is, zal alles nog wel duidelijker worden.”
Over de damesploeg wil Thomas Debrabandere ook nog het volgende kwijt: “Ook met onze dames willen we een performanceteam uitwerken met een basis van een tiental rensters. Het was oorspronkelijk de bedoeling om dat ook al in 2022 uit te rollen, maar de doorstroom lijkt ons nog net wat te beperkt om dit succesvol te kunnen doen. Dat wordt dus een jaartje uitgesteld. Nog even voor de duidelijkheid: voor de jeugd verandert er opnieuw niets.” (RRK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier