Drie graftrommels te bewonderen in Martinuskerk

Frederik Vandenbroucke, Mark Sweertvaegher, schepenen Gerda Goebeir en Bram Coppein en Michelle Caulier, het nieuwe diensthoofd Vrije Tijd van de gemeente. © RVL
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

De drie onlangs gerestaureerde graftrommels van Westvleteren werden tentoongesteld in de Martinuskerk. Deze bijzondere erfgoedstukken, ooit geplaatst op het graf van de jonge Maria Fieu, die op elfjarige leeftijd overleed in 1929, zijn gered van de tand des tijds en schitteren nu in volle glorie. Nu gaan ze terug naar het kerkhof van het dorp.

“Graftrommels zijn unieke herinneringsobjecten die vanaf 1870 populair werden. De laatste werden gemaakt in de jaren 1970, door de opkomst van de plastieken bloemen en de beperking van de concessietermijnen. Ze bestaan uit ijzeren of zinken kuipen met een glazen afdekking, vaak gevuld met zorgvuldig vormgegeven bloemsierkunst. Deze symbolische bloemstukken, gemaakt van materialen zoals zink, aluminium of gebakken klei, weerspiegelen de natuurlijke vormen van bloemen en bladeren en zijn soms voorzien van inscripties die de relatie tussen de overledene en de schenker onthullen”, zegt Frederik Vandenbroucke, voorzitter van de Heemkring Iepers Kwartier, die het fenomeen van de graftrommels op alle begraafplaatsen in de Westhoek onderzocht. In het arrondissement Ieper vond hij er nog 16 terug. Onder andere in Dranouter, Zonnebeke, Watou, Nieuwkerke, Roesbrugge en Westvleteren. De drie trommels van Westvleteren, lichtblauw geschilderd als symbool voor het overleden kind, zijn perfect bewaard gebleven dankzij de zorgvuldige restauratie door Mark Sweertvaegher (afkomstig uit Westvleteren) van vzw Grafzerkje, een Vlaamse organisatie die zich inzet voor funerair erfgoed.

Nieuw leven

Dankzij de samenwerking tussen de heemkring, vzw Grafzerkje en de gemeente Vleteren, kregen de graftrommels een nieuw leven. “Graftrommels zijn historische grafmonumenten. De restauratie en teruggave ervan zijn belangrijke processen om deze waardevolle erfstukken te behouden”, aldus schepen Gerda Goebeir (LVP). In Woesten werd de graftrommel van soldaat Hector Desmadryl ontdekt. Die bevatte de helm van de soldaat, met een kogelgat. Die kogel doodde hem in 1916 in de Dodengang in Diksmuide. De familie schonk de graftrommel in 2018 aan het In Flanders Fields Museum in Ieper. Daar maakt die nu deel uit van de permanente collectie.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier