Dorpsboerderij Nest is klaar voor opening
Drie jaar geleden konden Joke Goemare en Augustijn Kindt in Schuiferskapelle een vervallen boerderij kopen. Na een intensieve verbouwing is dorpsboerderij Nest klaar om te starten. “Corona strooit nog roet in het eten, maar we hopen binnenkort spelende kinderen tussen de dieren te zien.”
Joke Goemaere (33), haar man Augustijn ‘Gust’ Kindt en de kinderen Mirte, Jade en Abel kwamen tijdens het wandelen in de Dosseweg regelmatig voorbij een verkommerd en leegstaand pand. Maar Joke, die al langer droomde van een boerderij, zag potentieel. “We wilden de boerderij kopen en zijn toen op zoek gegaan naar de eigenaar. Het heeft wat volharding gekost, maar uiteindelijk werd het pand van ons. Het was niet meer dan een krot, dus we moesten stevig verbouwen. Even leek het erop dat we geen toestemming zouden krijgen, maar nadat alles toch goedgekeurd raakte, konden we aan de slag.”
Tien maanden
Handige Gust kon heel veel zelf verwezenlijken, zoals de elektriciteit, het sanitair, de verwarming en de ventilatie. Resultaat na tien maanden intensieve verbouwing is een woonruimte, een schuur met daarin een cafetaria met speelzolder, en een groot stuk grond vol picknickbanken, speel- en klimtoestellen en uiteraard wat kleine boerderijdieren zoals kippen, varkens, geiten, schapen en konijnen. Dorpsboerderij Nest was een feit.
“Enkel de voorgevel en twee zijgevels zijn blijven staan”, vertelt Joke. “De rest is helemaal nieuw, met veel oog voor duurzaamheid. We werken in ons cafetaria ook enkel met streekproducten en, als het even kan, producten uit eigen gemeente. Zo komen de wijntjes van Wijngoed Kapelle, de melk en het vlees van het Elsthof en de ijsjes van IJspol.”
Leader-project
Dat hun nieuwe boerderij ook meteen een dorpsboerderij werd, ging eerder toevallig. “Het idee om ooit zoiets te gaan doen, leefde wel bij ons. Ik droomde van een plek waar je rustig kan aperitieven en intussen de kinderen veilig los kan laten. Ik zag een oproep voor het Leader-project, diende een aanvraag in en zo kregen we plots subsidies. Zo kwam alles in een stroomversnelling.”
“Nest klinkt gezellig en geborgen en heeft een link met dieren”
Het Leader-project geeft steun voor plattelandsontwikkeling, een project waar de dorpsboerderij perfect binnen valt. “Leader heeft ons ondersteund in de ontwikkeling van de boerderij, samen met de provincie West-Vlaanderen, die het tuingedeelte uittekende. De Torenvalk heeft ons geholpen met de beplanting.”
De dorpsboerderij kreeg de naam Nest. “Nest klinkt als een plaats waar een kind nog kind kan zijn. Het klinkt gezellig en geborgen en het heeft een link met dieren”, legt Joke uit. Ze is klaar om de kinderen en hun ouders te ontvangen. “We hopen te kunnen openen in de paasvakantie, al beginnen we er wel voor te vrezen. Gelukkig mogen we binnenkort al kinderen ontvangen, want we konden een unieke samenwerking op poten zetten met basisschool De Dorpsparel.”
Samenwerking
“Voor ons is dit een ideale uitstapmogelijkheid”, zegt directeur Ine Vandecaveye (35) van De Dorpsparel. “We zijn een school die sterk inzet op buitenervaringen, maar door het groeiende leerlingenaantal zitten we een beetje krap in ruimte. Door corona mochten we bovendien met de kinderen niet op uitstap, maar vanaf 15 maart kan dat wel. We kennen Joke en Gust als enthousiaste en gastvrije ouders, van wie de kinderen bij ons naar school gaan, dus de vraag was snel gesteld of we met klasjes naar de dorpsboerderij mochten komen.”
Intussen blikt Joke al vooruit: “Tijdens de schoolvakanties zullen we open zijn op woensdag en zaterdag. Er komt ook een fietsenstalling, voor fietsers die even willen pauzeren. Parkeerplaats is er niet, maar de wagen kan je kwijt in het centrum. Zodra we op volle capaciteit kunnen draaien, kan de schuur gehuurd worden voor bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes. In de zomer zullen de kinderen hier op kamp kunnen komen en we hopen workshops uit te bouwen, zodat ook andere scholen een namiddag naar onze boerderij kunnen afzakken.” (LD)
Info: www.dorpsboerderijnest.be .
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier