Dorp Sint-Jan-ter-Biezen viert 150ste verjaardag: “Nog steeds een kathedraal van een landschap”

Op de foto zie je de kerkraak van Sint-Jan-ter-Biezen met van links naar rechts Rita Rommel, Marc Bailliu, Hubert Deheegher (voorzitter), Paul Vandewynckel en Bénédicte Deheegher. Geert Vandenbussche ontbreekt. © LBR
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Het dorp Sint-Jan-ter-Biezen, een deelgemeente van Poperinge, bestaat dit jaar 150 jaar. Die verjaardag wordt uitgebreid gevierd. Dat doen ze in het weekend van 20 tot en met 24 juni met onder andere een tentoonstelling en een viering in Sint-Jan-de Doper in de aanwezigheid van bisschop Lode Aerts. 

“Oorspronkelijk stond de naam ‘Sint-Jan-ter-Biezen’ voor een oude kapel, ook wel Sint-Janskapelle genoemd. Voor de oudste bekende vermelding gaan we terug naar 1581: ‘De goederen van de cappelle van Sint-Jan in de parochie van Watouwe’. Dat geeft aan dat het toen om een belangrijke kapel ging met eigen bezittingen. Er is nog een oudere vermelding onder de naam Sint-Jans cappelle: ‘De Watouwe…à la chapelle Saint Jean’, 1548”, legt Marc Bailliu, lid van de kerkraad Sint-Jan-ter-Biezen, uit.

“Meneer Douvie schonk in 1723 de kapel aan de bisschop van Ieper. Vermits de kapel niet ver van de Warandebeek stond, dacht men eraan om ze aan Sint-Jan-de Doper toe te wijden… Sint-Jan de Doper die in de Jordaan doopte. Sommigen menen dat de daar toen wonende kluizenaars de kapel aan Sint-Jan Baptist toegewijd hadden. Niet ver van de beek groeiden rond de kapel ‘biezen’. De bies is een dun, tot drie meter hoog opgroeiend gewas dat zich in het bijzonder leent voor allerlei soorten vlechtwerk. In de volksmond sprak men dan al vlug van de ‘kapel in de biezen’. Omstreeks 1637 werd het hele gebied naar die kapel genoemd, Sint-Jan-ter-Biezen.” 

Karel Lodewijk Grimminck 

Met de komst van priester Karel Lodewijk Grimminck (°1676) in 1724 stond de kapel van Sint-Jan-ter-Biezen weer volop in de belangstelling. “Hij bediende als priester de kapel en was volksmissionaris. In 1728 stierf Grimminck en werd in Watou begraven. De kapelaan van Watou of Poperinge kwam er ook wel geregeld dienst doen en de mis opdragen. Priester Ludovicus Seynaeve was er als proost komen wonen in 1860. Hij zou de eerste pastoor worden (1874-1885). Hij richtte de kapel en later de kerk goed in. Eén van de steunpilaren van het parochieleven was een katholieke basisschool en ook daar heeft priester Seynaeve werk van gemaakt”, aldus Marc. 

(Lees verder onder de foto.)

De 150ste verjaardag van Sint-Jan-ter-Biezen wordt uitgebreid gevierd. (gf)
De 150ste verjaardag van Sint-Jan-ter-Biezen wordt uitgebreid gevierd. (gf)

“Hij kocht de grond om er een school op te richten voor de ongeveer 70 kinderen. In 1861 besliste Watou om alle kosten op zich te nemen en dankzij steun van staat en provincie werd in 1864 het schooltje in dienst genomen. In 1874 werd de kapel een hulpkerk en werd Sint-Jan-ter-Biezen een parochie. Dit jaar dus precies 150 jaar geleden. In deze kerk, de thuishaven van het gregoriaans vrouwenkoor Cum Jubilo en het gregoriaans mannenkoor Viri Galilaei, wordt elk jaar van 17 tot en met 25 januari, de novene ter ere van Sint-Antonius gehouden.”

Kruidenierswinkels

“Het oude kerkhof bevindt zich langs de Kapellestraat, bij de kerk. De 13 Heldehuldezerken en één ander grafsteen, waaronder 14 Belgische militairen voornamelijk afkomstig uit de streek van Sint-Jan-ter-Biezen begraven liggen; staan opgesteld rond de gedenkzuil voor de militaire doden van WOI. Langs de Stoppelweg vind je het hoogste punt van Poperinge op de Fazantenheuvel met zijn 62 meter boven de zeespiegel. Bij heel mooi weer kan je zelfs de zee zien. En wie onder invloed van het prachtige landschap even het noorden kwijt is, kan zich oriënteren bij de oriëntatietafel die op 30 april 2000 plechtig werd onthuld”, vertelt Marc. 

“Vroeger waren er hier verschillende cafés en een paar kruidenierswinkels, zelfs een bakkerij…maar dat is allemaal verleden tijd. Nu resten enkel nog een café ‘In De Ster’ en een restaurant ‘De Strooyen Hen’. 150 jaar Sint-Jan-ter-Biezen willen we feestelijk herdenken, want het dorp is nog steeds een kathedraal van een landschap. De 150ste verjaardag vieren we in het weekend van 20 tot en met 24 juni in samenwerking met Westhoek Verbeeldt en CO7.” Op donderdag 20 juni is er om 19.30 uur een algemene vergadering centraal kerkbestuur Groot-Poperinge, dit alleen op uitnodiging. “Op vrijdag 21 juni is er om 18.30 uur een voorstelling van stukken uit de opgemaakte inventaris van roerende kerkgoederen voor publiek. Er is ook een dankmoment voor de vrijwillige inventaris-medewerkers door CO7. Op zaterdag 22 juni is er van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur een gratis tentoonstelling. Op zondag 23 juni is er om 10 uur een feestelijke hoogmis, voorgegaan door bisschop Lode Aerts en pastoor Wim Seynaeve; opgeluisterd door de koren Cum Jubilo en Viri Galilaei. Na de viering volgt een receptie. Van 14 tot 18 uur kan de tentoonstelling opnieuw door het publiek bezocht worden, met gids.” Ook op maandag 24 juni kan de tentoonstelling van 14 tot 17 uur bezocht worden.  

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier