Doorpersing riool op Sint-Maartensplein

© BAAC
Redactie KW

Op het Sint-Maartensplein in Ieper kan de aannemer van start gaan met het ‘doorpersen’ van de riolering. In de twee putten die daarvoor zijn gemaakt onderzochten archeologen het laatste skelet.

Eerder raakte bekend dat het archeologisch vooronderzoek op de Leet in het kader van de rioleringswerken fors duurder zou uitvallen. De oorzaak? De vele skeletten die opdoken onder de oppervlakte. Op de plaats ligt er een middeleeuws kerkhof.

Aannemer kan verder

In 2018 werd de kostprijs voor de werken geraamd op 75.000 euro. De vele geraamtes zorgen echter voor een serieuze meerkost die kon oplopen tot 3 miljoen euro. Om dat te voorkomen laat de stad een zogenaamde doorpersing van de riolering doen, waardoor buizen ondergronds worden aangebracht en de oppervlakte niet moet worden opengemaakt. Onroerend Erfgoed vraagt immers alleen archeologisch onderzoek wanneer de oppervlakte wordt opengemaakt.

“Om de persing te kunnen doen, zijn 2 putten nodig waar de leiding start en eindigt. Die putten liggen in de middeleeuwse begraafplaats. De laatste menselijke resten uit die putten zijn nu onderzocht. Nu kan de aannemer verder met de rioleringswerken”, aldus het archeologiebureau BAAC Vlaanderen op haar Facebookpagina. De werken op de Leet kaderen in de grote rioleringswerken die de stad de afgelopen jaren te verwerken kreeg. Eind augustus werd een deel van het Vandenpeereboomplein opengesteld voor het verkeer.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier