Dood schaap ligt al week op oprit van Davy: “Gelukkig begripvolle buren, want stank is niet te harden”
Op een oprit in de Pittemse deelgemeente Egem ligt al sinds vorige week dinsdag een dood schaap. De eigenaar van het dier deed z’n plicht en nam meteen contact op met ophaaldienst Rendac, die normaal binnen de 48 uur na een melding ter plaatse komt om het kadaver op te ruimen. Bijna een week later ligt het rottende kadaver er nog steeds. Wellicht is dat te wijten aan de grote sterfte bij schapen door het oprukkende blauwtongvirus.
Davy Vandewiele en zijn gezin wonen al tien jaar in de Kasteeldreef en hebben er al even lang enkele schaapjes zitten in de weide achter hun huis. Dinsdagavond ontdekte Davy dat een van de twee dieren overleden was, vermoedelijk door het blauwtongvirus. Dat virus is niet schadelijk voor mensen en treft vooral schapen. Er woedt al langer een epidemie in Vlaanderen en begin augustus werd het virus voor het eerst vastgesteld in onze provincie. Davy nam dinsdag meteen contact op met een veearts, die hem adviseerde om ophaaldienst Rendac te contacteren.
“Op 14 augustus heb ik iemand aan de lijn gehad en kreeg ik te horen dat een ophaling ingepland zou worden”, vertelt Davy. “Een tijdstip of datum kreeg ik niet en de vijftiende hebben we niemand gezien, al heb ik daar begrip voor omdat het een feestdag is. Donderdagavond en vrijdagochtend heb ik opnieuw gebeld en gemaild met de dienst, maar ook vrijdag stonden we blijkbaar nog niet op de planning. Ondertussen dekten we het kadaver goed af, want de stank was en is nog steeds niet te harden. We hadden gehoopt dat men het zaterdag zou komen halen, maar ook zaterdag zagen we niemand.”
Opnieuw ingepland
Toen Davy zaterdag opnieuw belde naar Rendac kreeg hij doodleuk te horen kreeg dat er al een chauffeur gepasseerd was en dat het kadaver opgehaald was. Davy geloofde z’n oren niet. “Ik stond naar het kadaver te kijken toen ik dat te horen kreeg”, zegt hij. “In hun systeem was mijn adres in Egem blijkbaar vreemd genoeg al afgevinkt. Op mijn vraag of de chauffeur dan de dag zelf dan zou kunnen terugkeren, kreeg ik te horen dat dat niet mogelijk was, maar dat de ophaling wel opnieuw ingepland zou worden. Ik ben zelf vrachtwagenchauffeur en op zo’n manier kan je toch niet werken?”
“We proberen de boel zo proper mogelijk te houden. Al liters bleekwater hebben we op onze oprit gegoten”
“Ik kan er alle begrip voor opbrengen dat het druk is, maar dat ze dat dan ook gewoon zeggen. Nu heb je als particulier de indruk dat je aan het lijntje gehouden wordt. Ik heb trouwens voor alle zekerheid zaterdag ook de politie verwittigd. Zij verzekerden me dat ik mijn plicht gedaan had en dat de verantwoordelijkheid nu bij Rendac ligt. Maar daarmee is het probleem niet opgelost. We liggen hier vlak naast een wandelpaadje en we proberen de boel zo proper mogelijk te houden, maar dan nog. Liters bleekwater hebben we hier al op onze oprit gegoten. Gelukkig hebben we begripvolle buren.”
Uitzonderlijk druk
Davy is niet de enige particulier die in de kou blijft staan. Ook in het Oost-Vlaamse Oosterzele lag er acht dagen lang een dood schaap op de oprit, al werd dat zaterdagochtend wel in alle stilte opgehaald.
We probeerden maandag het bedrijf telefonisch te bereiken en belden zowel de Belgische vestiging als het hoofdkantoor in Nederland op, maar kregen bij geen van beide vestigingen iemand aan de lijn. Het ziet er naar uit dat het bedrijf het door het blauwtongvirus uitzonderlijk druk heeft. Andere diensten die officieel dode dieren mogen opruimen zijn er niet. (SV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier