Dochter vermoorde arts uit Izegem richt Patrik Roelandt Anti-Agressie Groep op
Sophie Roelandt lucht voor het eerst na de moord op haar vader, de Izegemse huisarts Patrik Roelandt, haar hart. “Het enige wat mijn vader kon redden was een grondiger kennis van het criminele verleden van zijn patiënt.”
Op dinsdag 1 december vorig jaar riep Danny Samyn (55) uit Ingelmunster inderhaast zijn huisarts Patrik Roelandt (64) bij zich omdat hij klachten over ‘piepende longen’ had. De geneesheer onderzocht hem en schreef hem passende medicatie voor. Er werd afgerekend en net op het moment dat de huisarts naar de voordeur stapte plantte de Ingelmunsternaar een mes zijn in de hals. Patrik Roelandt stierf ter plekke.
Drugsdelict in Noorwagen
Meester Kristiaan Vandenbussche, de raadsman van de familie Roelandt schetst het profiel van de moordenaar. “De dader stond bij de politie bekend als een gevaarlijk en gewelddadig man. Mogelijk kon hij gewapend zijn. Twee weken voor de moord werden tijdens een inval bij hem twee machinegeweren aangetroffen. Hij zei dat het bedoeling was om de politie af te knallen. Toch werd hij vrijgelaten, zij het wel onder voorwaarden.”
“De moord op vader kwam als een clusterbom op ons gezin af”
“Op de dag van de moord zelf was Samyn alweer in het bezit van twee jachtgeweren. Hij kwam vroeger met het gerecht in aanraking wegens een drugsdelict in Noorwegen en een schietpartij in café De Porsche in Ingelmunster.”
Zinloos sterven
Sophie Roelandt praat namens de familie voor het eerst na de dood van haar vader. Ze zegt dat zijn overlijden als een clusterbom op haar moeder Catheline Verstraete en haar zus Stephanie afkwam. “Vaders dood was even zinloos als plots. We bewogen tussen wanhoop en boosheid, op een roetsjbaan van emoties.” De familie moet haar leven hertekenen.
“Mijn vader wist dat zijn patiënt een rare was. Maar had mijn vader over al deze gegevens beschikt, dan was hij wellicht niet op huisbezoek geweest en leefde hij nog. In elk geval had hij ook op zijn minst politiebescherming kunnen vragen”, zegt Sophie Roelandt.
Patrik Roelandt Anti-Agressie Groep
De 36-jarige vrouw uit Kortrijk, die beroepshalve veearts is, spendeert al haar vrije momenten aan de actie voor meer veiligheid voor huisartsen. “De ironie wil dat vader zelf achttien jaar voor deze problematiek in de weer was. Hij was samen met dokter Ralph Pacqueu uit Roeselare de voortrekker.”
“Vader had nog geleefd als hij voldoende was ingelicht over zijn patiënt als een gevaarlijk crimineel”
Nu vormt Sophie Roelandt een tweespan met dezelfde arts. Na de dood van haar vader hebben ze de actiegroep PRaag gesticht: Patrik Roelandt Anti-Agressie Groep.
Samenwerkingsprotocol met politie
De groep dringt er bij de overheid op aan de wetgeving omtrent privacy en het beroepsgeheim van de artsen te versoepelen. Dat zou perspectieven moeten openen voor de oprichting van een databank van patiënten met een agressieproblematiek. De Orde van Geneesheren zou daar toegang toe moeten krijgen.
Nog een eis is dat alle politiezones een samenwerkingsprotocol met de artsen aangaan om het oproepingsrecht 24 op 24 uur te verzekeren. De arts, die naar een gevaarlijke patiënt moet, kan zich kan laten begeleiden door een agent.
(JPT)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier