Dit zijn de projecten waar Poperinge volgend jaar in investeert
Het investeringsprogramma 2020-2025 voor Poperinge wordt elk half jaar geactualiseerd in timing, realisatie en kostprijs. “Voor 2021 is er een stevig investeringsbedrag van 11,2 miljoen euro vrijgemaakt. Het totaal aan bruto investeringen deze legislatuur (2020-2025) is geraamd op 46 miljoen. Daarnaast staan er uiteraard ook wat opbrengsten of subsidies, die ervoor zorgen dat het netto investeringsprogramma voor deze legislatuur afklokt op 28 miljoen euro”, zegt schepen van Financiën Ben Desmyter (CD&V).
Zoals gekend lopen vele investeringsprojecten over meerdere jaren. Hieronder een niet-limitatieve greep uit het investeringsprogramma met start of (grotendeels) uitvoering in 2021: opstart van de werken aan De Kring . “De architect stelde problemen vast met de stabiliteit, en met het installeren van een lift. Ook moeten de elektrische installaties volledig herzien worden. Nu zijn er verdeelkasten verspreid over het hele gebouw. Die moeten allemaal samen gebracht worden, en de leidingen komen onder de vloer. Het geheel moet klaar zijn tegen eind 2022. We hadden al voorbereidende gesprekken met de verenigingen die De Kring zullen gebruiken. Voor de uitbatingconcessie is er belangstelling, er waren al gesprekken met enkele kandidaten”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).
Multisportzone
Schepen Ben Desmyter: “Verder is er geld voorzien voor een multisportzone op de Rederijkerswijk . Aan de kant van Proones II is er nu reeds een speelpleintje met een klimweb, speelhuisje met glijbaan en dergelijke en schommels. Aan de overkant van de verbindingsweg naar de Zwijnlandstraat werden door Matexi reeds dikke houten palen in de grond geheid, die ook een speelelement vormen. Daar komt nu nog een multisportterrein bij met een volleybal- en voetbalveld van 25 op 12 meter. Daar rond komt een houten boarding, zodat de ballen binnen het terrein blijven. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 88.194 euro.”
Veel meer projecten
Ook is er geld voorzien voor: het sanitair complex Gasthuiskapel, de renovatie van het Chirogebouw Reningelst, het Buurtsalon Krombeke, de opwaardering van het OC Karel de Blauwer Roesbrugge, de tweede fase van de dorpskernvernieuwing Reningelst, het afwerken van de dorpskernvernieuwing Haringe, de werken aan het publiek domein Bellewijk, de heraanleg van het tweede deel van de voetpaden in de Hoppelandwijk, de renovatie van het wegdek en de voetpaden in de Prof. Dewulfstraat tussen Nieuwstraat en Ring (2021-2022).
Daarnaast komen er nieuwe bloembakken in het centrum en deelgemeenten, is er de aanleg van de nieuwe begraafplaats Proven, de start van de opmaak van het masterplan Stationsomgeving, de verwerving van de grond voor het fietspad Poperinge-Westouter, het overschakelen naar ledverlichting in WZC Proventier, de aanleg van het waterbufferbekken Aviko-Stad Poperinge, de inrichting van het stadsloket en de renovatie van het dak achterzijde sociaal huis. Bovendien is er nog de renovatie van twee woningen in de Hellekapelle, het masterplan sportzone, een beregeningsinstallatie voor de sportterreinen Don Bosco (met water van het bekken Aviko), aquafietsen en spelmateriaal voor het zwembad. In de Nedergraafstraat wordt een hoeve verkocht.
Reservebuffer
“Door corona zijn er op financieel gebied heel wat verschuivingen. Aan inkomstenzijde waren er lagere ontvangsten uit de verhuur van sportinfrastructuur, zalen, sportterreinen en het zwembad (slechts de helft bezoekers). Anderzijds waren er zware uitgaven door het beschermingsmateriaal, het enorme relanceplan (met onder meer de Pop.kado), de ondersteuning van verenigingen en de annulatie van eigen evenementen. De Hoppestoet, die de stad 200.000 euro kost, ging niet door en het Kunstenfestival kreeg een alternatief. We behouden voor de komende jaren een gezonde financiële reservebuffer van zowat 1 miljoen euro”, besluit schepen Desmyter. (Andres Hollebeke)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier