“Dit kost de samenleving een pak geld”: burgemeester Bart Tommelein kwaad na loze reddingsoperatie Oostende

"Zo'n operatie loopt al snel op tot tienduizenden euro's”, zegt burgemeester Tommelein. © Collage AFr/Belga
Redactie KW

Burgemeester Bart Tommelein van Oostende is kwaad na de loze reddingsoperatie in zijn stad op zondagavond. Twee vrienden waren hun derde kompaan kwijtgeraakt bij een duik in zee, maar de man had zijn spullen achtergelaten op het strand om dan de trein te nemen naar Aalst. Volgens Tommelein gaat het om onverantwoord gedrag.

De drie vrienden gingen zondagavond zwemmen toen de shift van de strandredders er al op zat. Twee vrienden trokken aan de alarmbel toen hun 41-jarige vriend uit Aalst vermist raakte in zee.

Telefonisch contact

Uiteindelijk bleek dat de Oekraïner zelf uit zee ging, zijn spullen achterliet op het strand en in zijn zwembroek de trein terug nam naar Aalst. Niemand merkte de man op.

De zoekactie bleef nog tot 23.20 uur doorgaan. Pas op het einde van zijn verhoor gaf een van de vrienden plots aan dat hij al telefonisch contact had gehad met de vermiste man. Hij werd in goede gezondheid gevonden in Aalst.

“Dit is een traumatische ervaring voor al de betrokken mensen” – Bart Tommelein

“Dit is onverantwoord”, zegt burgemeester Bart Tommelein. “De zenuwen staan hier al gespannen na de twee drenkelingen die deze zomer al het leven lieten in onze badstad. Dit is een traumatische ervaring voor al de betrokken mensen.”

Bovendien is het volgens Tommelein een verkwisting van geld. “Zo’n operatie loopt al snel op tot tienduizenden euro’s. Het is de belastingbetaler die daarvoor moet opdraaien”, zegt de burgemeester.

GAS-boete

“De man in kwestie kan nog een GAS-boete krijgen, maar dat weegt niet op tegen de kosten van deze operatie.”

Tommelein merkt dat steeds meer badgasten hun verantwoordelijkheid niet nemen. “Steeds meer mensen volgen de regels niet. Ze zwemmen in onbewaakte zones, gaan zwemmen na de uren van de strandredders en gaan gevaarlijk diep in zee. Hier moet duidelijk paal en perk aan worden gesteld.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier