“Dit kan ik met mijn pensioen nooit betalen”: Micheline (79) klaagt hoge prijzen van strandcabines in Westende aan
In Westende zorgen de torenhoge prijzen voor de strandcabines dit seizoen voor nogal wat commotie. Het gemeentebestuur schreef eind vorig jaar nieuwe concessies uit voor strandbars en bijhorende cabines en dat had zijn weerslag op de tarieven voor de huurders. “Dit kan ik echt niet meer bolwerken”, getuigt Micheline Van Boekel (79). Burgemeester Dedecker reageert.
Van zodra de zon schijnt, trekt de 79-jarige Micheline Van Boekel richting strand. Niet meer naar haar vertrouwde strandcabine dat ze tot vorig jaar met een vriendin kon delen, maar noodgedwongen met een volgeladen trolley dat ze achter zich aan moet sleuren. Allesbehalve eenvoudig, maar gelukkig krijgt ze regelmatig hulp van andere strandgasten. “Ik woon al dertig jaar in Westende”, steekt Micheline van wal. “Ik deelde samen met een buurvrouw al jaren hier een strandcabine. Ik moet rondkomen van een klein pensioentje waar ik amper mee rondkom, maar door met mijn vriendin te delen kon ik dat bolwerken. Tot nu. Ik moet mij nu behelpen met mijn karretje en dat is echt niet vanzelfsprekend, net als het bewaren van mijn strandbenodigdheden in mijn piepklein flatje”, zucht Micheline.
Woekerprijzen
De grote boosdoener is de forse stijging van de huurprijzen, zo blijkt. In Middelkerke betalen huurders en eigenaars van een strandcabine sinds dit seizoen fors meer en dat viel niet bepaald in goede aarde, om het voorzichtig uit te drukken. Zo moet je voor de huur van een strandcabine in Westende tussen Pasen en september 1.150 euro neertellen, een stijging van 78 procent tegenover 2023. Eigenaars van een cabine betalen er voor de huur van een perceeltje grond 605 euro en dat is dan weer meer dan drie keer zoveel als vorig jaar. “Een schande, zucht Micheline. “Heel wat lotgenoten spraken mij aan met hun grieven. We zijn toch geen Knokke of Oostende? Deze prijzen zijn voor veel huurders onverantwoord hoog en ik stel vast dat er dit jaar velen zijn die het niet meer kunnen of willen opbrengen. Ik heb ook de indruk dat veel nieuwe cabines momenteel niet benut worden of met twee of drie gehuurd worden. Stevig zien ze er ook niet uit. Heel wat exemplaren zakken zelfs regelmatig weg”, vertelt Micheline.
Geen beperkingen
Met Micheline beklagen heel wat – al dan niet voormalige – huurders zich meteen ook over de manier waarop de biedingen op de concessies voor strandbars en dito cabines zijn verlopen. Geïnteresseerden moesten bieden op een concessie voor de duur van negen jaar en die de uitbating van een strandbar inhield, gecombineerd met de exploitatie van strandcabines. “De prijzen werden door de bieders zelf opgedreven”, klinkt het. “Het gemeentebestuur heeft geen financiële beperkingen opgelegd. We vinden dat de inwoners en tweedeverblijvers toch mochten beschermd worden tegen dergelijke wanpraktijken. We zijn tegen wil en dank gebonden aan willekeur en winstbejag. Waar is het consumentenrecht gebleven?”
Evaluatie
Burgemeester Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) reageert op de commotie. “Ik wil toch even de vergelijking maken met de concessies voor de kampeerterreinen hier in Middelkerke. We kunnen als bestuur hen toch niet opleggen hoeveel ze voor een tentje of een stacaravan moeten aanrekenen? Er werd inderdaad hoog geboden op de concessies, maar daar zitten naast de 800 beschikbare cabines in Middelkerke ook de uitbating van de strandbars in”, zegt Dedecker. “Bij de procedure, onder het toezicht van drie deurwaarders, werd de wetgeving terzake rigoureus gevolgd en haalde de hoogste bieder de concessie waarop hij bood binnen.”
Burgemeester Dedecker is niettemin bereid om een evaluatie te maken van dit eerste seizoen waarin de nieuwe concessies van toepassingen werden. “Als we achteraf vaststellen dat er woekerprijzen zijn gehanteerd en dit schaamteloos gebeurde, zullen we wel degelijk onderzoeken hoe we kunnen ingrijpen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier