Diksmuide houdt 97ste IJzerbedevaart: “Ongelijkheid ondermijnt de samenleving”

Ruim 200 mensen namen deel aan de 97ste IJzerbedevaart in Diksmuide. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Op zondag 1 september vond in Diksmuide de 97ste IJzerbedevaart plaats met als thema “Ongelijkheid ondermijnt de samenleving”.

Het organiserend IJzerbedevaartcomité, vandaag vzw Aan de IJzer, baseerde zich hierbij opnieuw op de boodschap van de Fronters. In de modder achter de IJzer werden die tijdens de Eerste Wereldoorlog immers tegen wil en dank ervaringsdeskundigen inzake ongelijke behandeling, sociale achteruitstelling en een leven zonder enig democratisch perspectief.

Net als al hun lotgenoten schreeuwden ze uit: dit nooit méér, nooit meer oorlog. Daarnaast lieten ze duidelijk verstaan dat zij wilden meetellen, dat zij gerespecteerd wilden worden, als mens, als Vlaming, kortom, dat ze gelijkberechtiging wilden, ook in de praktijk van elke dag.

Warm en inclusief Vlaanderen

Sprekers Kathelijn Vervarcke (onderwijs), Dominique Willaert (samenleven), Ivo Mechels (gezinnen), Zanna Vanrenterghem (klimaat) en Nils Duquet (Vrede) wezen de bedevaarders op de ongelijkheden in de maatschappij van vandaag, afgewisseld met intermezzo’s van Dikke Freddy.

Waarna voorzitter Paul De Belder de Vlaamse politici opriep om de kansen te grijpen om de heilige huisjes te slopen die nog de weg versperren naar het verhoopte warme en inclusieve Vlaanderen, een Vlaanderen waarin iedereen meetelt. Op die manier, aldus De Belder, kan de Vlaamse regering alvast het draagvlak vergroten voor méér Vlaamse autonomie – een ‘must’ gelet op de vaststelling dat het grootste probleem van België de Belgische constructie zelf is.

Bloemenhulde

De plechtigheid werd traditiegetrouw afgesloten met een bloemenhulde in de Crypte ter ere van alle slachtoffers van oorlog en geweld en het zingen van de Vlaamse Leeuw, Vlaanderens officiële hymne. Ruim 200 mensen namen deel aan deze IJzerbedevaart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier