Digitale infozuil beschikbaar op kerkhof van Assebroek
Op de stedelijke centrale begraafplaats in Assebroek is sinds maandag een elektronische zuil beschikbaar waarop bezoekers ter plaats gemakkelijk een graf kunnen opzoeken. De databank bevat de gegevens van zo’n 40.000 overleden personen.
De laatste rustplaats van een naaste of een ver familielid terugvinden op de toch wel behoorlijk groot kerkhof in Assebroek is niet altijd even eenvoudig. De begraafplaats telt dan ook wel een goeie 50.000 graven.
Tot op heden konden bezoekers thuis wel online op zoek gaan naar een begraafplaats, maar slechts een beperkt aantal graven was gedigitaliseerd. Een andere mogelijkheid was ter plaatse een aanvraag doen bij de stedelijke ambtenaar die dan in de fichebak moest duiken.
Via plannetje
Nu wordt dus een elektronische zuil in gebruik genomen waarmee de bezoeker zelf de exacte plaats van een graf kan terugvinden tussen de duizenden andere graven. Via een plannetje op het scherm wordt ook duidelijk aangegeven waar het graf precies op de begraafplaats terug te vinden is.
“De bezoeker zal naast de naam ook de rij, het nummer en de einddatum van een concessie kunnen terugvinden”, zegt schepen van Smart City Minou Esquenent (CD&V). “De informaticadienst van de stad Brugge voerde echt een grondige digitale update uit. Alle geïnteresseerden kunnen hun dierbaren nu heel vlot terug vinden. De info is terug te vinden via www.brugge.be/overzicht-begraafplaatsen , gemakkelijk om thuis te raadplegen, maar dus ook via de zuil aan de hoofdingang van de begraafplaats. Op termijn zullen we de databanken ook laten aansluiten met andere stedelijke databanken zoals deze rond erfgoed en archief. Zo zal het ook mogelijk zijn om informatie op te vragen over graven met een grote erfgoedwaarden.”
Concessie verlopen
Graven waarvan de concessie verlopen is, maar die om een bepaalde reden nog niet geruimd werden, zijn echter niet terug te vinden in de databank. “Voor die graven moet de stedelijke ambtenaar – die in het kantoor op de centrale begraafplaats werkt – letterlijk in de boeken duiken om de bezoeker de juiste weg te wijzen”, verduidelijk schepen van Burgerzaken Ann Soete.
De elektronische zuil krijgt een plek in de informatieruimte aan de hoofdingang die voor de gelegenheid opgefrist werd door de dienst patrimoniumbeheer van de stad. Om eventueel vandalisme tegen te gaan, zal de informatieruimte enkel overdag toegankelijk zijn. Op weekdagen is die geopend van 8 uur tot 16.30 uur en in het weekend van 8 uur tot 17 uur in de winterperiode en tot 18 uur in de zomerperiode.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier