Digitale erfgoedwandelingen in alle deelgemeenten: “Gebaseerd op Ichtegemse erfgoedbrochure ”

Schepen Celesta Muyle trekt met de tablet op erfgoedwandeling.© (Foto Coghe)
Schepen Celesta Muyle trekt met de tablet op erfgoedwandeling.© (Foto Coghe)
Redactie KW

Voor de dorpskern van elke deelgemeente heeft Ichtegem een digitale erfgoedwandeling uitgestippeld. Op specifieke stoppunten onderweg kun je via de gratis ErfgoedApp van Faro geluidsfragmenten beluisteren, filmpjes bekijken of meer lezen over die locatie.

Faro is de erfgoedapp van het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed die je kan downloaden op bijvoorbeeld je smartphone of tablet. “Die app is er onder meer gekomen door toedoen van de intergemeentelijke onroerende erfgoeddienst Polderrand, waar Ichtegem, samen met Kortemark, Koekelare, Gistel en Oudenburg lid van is”, vertelt verantwoordelijke schepen Celesta Muylle. “Door de coronapandemie konden de afgelopen maanden heel veel initiatieven niet plaatsvinden. De laatste activiteit met publiek, over groen erfgoed in de regio, die we in het kader van Polderrand hebben kunnen laten doorgaan, dateert inmiddels al van 16 oktober 2020. Door het wegvallen van verschillende activiteiten kon dan wel weer voorrang gegeven worden aan de ontwikkeling van de digitale erfgoedwandelingen van Groot-Ichtegem”, zegt de schepen.

Via de app kan men ook de Laurentius- ommegang in Bekegem doen

Die erfgoedwandelingen zijn geïnspireerd op de erfgoedbrochure nummer 3 van de gemeente. Deze brochures kunnen gedownload worden via www.ichtegem.be/erfgoedbrochure of na afspraak opgehaald worden bij de dienst erfgoed, cultuur en toerisme.

Samenwerking

“De erfgoedwandeling van Bekegem die in die brochure beschreven staat, is voorlopig nog niet beschikbaar via de app van Faro. Wel kan men via de app de Laurentiusommegang rond het kerkje van Bekegem doen waarbij de kunstenares zelf de dieperliggende betekenis van haar beelden uit de doeken doet. Persoonlijk ben ik trouwens een groot voorstander van die intergemeentelijke samenwerking. Voor een bescheiden jaarlijks bedrag van 18 eurocent per inwoner is de jaarlijkse return zeer groot”, besluit schepen Celesta Muylle. (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier