Dierenasiel van Oostende ongerust over nieuwe trend: “Onder het mom van training worden honden ernstig fysiek en mentaal mishandeld”

Fabrice met zijn eigen hond Mini. “Die trouwens nooit zo een halsband aan zou krijgen”, benadrukt Fabrice. © gf
Redactie KW

Het verbod op trainingshalsbanden met stroomstoten is nog niet in voege of een gevaarlijke nieuwe trend duikt op: halsbanden met haken, pinnen en klemmen. Dat laat dierenasiel Het Blauwe Kruis van de Kust in Oostende weten. “Onder het mom van training en opvoeding worden honden ernstig fysiek en mentaal mishandeld”, klinkt het.

“Dit is onaanvaardbaar. We vragen een onmiddellijk verbod op zowel het gebruik als de verkoop van deze marteltuigen”, zegt Fabrice Goffin, voorzitter van het Blauwe Kruis van de Kust.

Steeds vaker krijgt het Blauwe Kruis van de Kust honden binnen die met trainingshalsbanden met pinnen of haken zijn mishandeld, en als gevolg volledig getraumatiseerd zijn, of krijgen ze meldingen van het gebruik ervan.

Helse pijnen

“De strijd tegen trainingshalsbanden met stroomstoten is nog maar net gestreden, het verbod werd goedgekeurd. Dit verbod gaat pas in voege vanaf 2027, veel te laat voor veel honden, en toch zien we nu al nieuwe marteltuigen opduiken die worden ingezet om honden te mishandelen”, zegt Goffin.

De pinnen aan de binnenkant van de halsband zijn bedoeld om in de gevoelige nek van de hond te drukken en veroorzaken zo helse pijnen.
De pinnen aan de binnenkant van de halsband zijn bedoeld om in de gevoelige nek van de hond te drukken en veroorzaken zo helse pijnen. © gf

“Het is in sneltempo een trend aan het worden om halsbanden te gebruiken met pinnen of haken aan de binnenkant. Deze halsbanden kunnen met een simpele ruk strak getrokken worden rond de hals van de hond, met helse pijnen tot gevolg.”

Ideale tool

De halsbanden zijn bovendien gemakkelijk en vrij te koop en worden aangeprezen als de ideale tool voor de training van een hond. “Niets is minder waar. Met deze tuigen worden honden mishandeld. De honden, afhankelijk van de zorg en genegenheid van hun baasjes, worden onderworpen aan een pijnlijke en wrede behandeling in de naam van gedragsverbetering.”

Pijn creëert, naast het leed, een fundamenteel wantrouwen en pure angst en resulteert in een agressieve, niet te controleren hond, met bijtincidenten tot gevolg – Fabrice Goffin, voorzitter van het Blauwe Kruis van de Kust

“Een hond kan je niet opvoeden door middel van pijn. Pijn creëert, naast het leed, een fundamenteel wantrouwen en pure angst en resulteert in een agressieve, niet te controleren hond, met bijtincidenten tot gevolg.”

De halsbanden zijn vrij te verkrijgen en worden zelfs aangeprezen.
De halsbanden zijn vrij te verkrijgen en worden zelfs aangeprezen. © gf

“Doordat deze tuigen zo makkelijk verkrijgbaar zijn wordt dierenmishandeling bovendien op een subtiele wijze gelegitimeerd. Alsof het niet erg, ja zelfs normaal, misschien zelfs nodig zou zijn.”

Compleet verbod

We vragen daarom met het Blauwe Kruis van de Kust een verbod op deze trainingshalsbanden, en dat zowel op het gebruik als op de verkoop ervan.

“Onze oproep is duidelijk: de Vlaamse overheid moet paal en perk stellen aan deze praktijken. We vragen met aandrang dat de onderhandelaars voor een nieuwe Vlaamse regering dit verbod opnemen in het komende regeerakkoord”, besluit Goffin.

“Als dierenwelzijn, zoals aangekondigd, een belangrijk thema wordt kan dit verbod niet ontbreken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier