Deze zomer geen Boetprocessie in Veurne

Normaal stappen er ongeveer 600 mensen mee in de processie. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Dit jaar zal Veurne de laatste zondag van juli niet overspoeld worden door toeristen en boetelingen die mee opstappen in de Boetprocessie. De organisatie kiest ervoor om het event te schrappen.

Gilbert Vanlerberghe, prefect van de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker: “We kunnen onmogelijk garanderen dat de sociale afstandsregels worden gecontroleerd en gerespecteerd. We stellen trouwens een opmerkelijke terughoudendheid in het gedrag van de mensen vast. Heel wat bezoekers zullen sowieso wegblijven. Met het voorbereidend werk waren we al bezig, maar welke garantie is er dat we alle figuranten bij elkaar kunnen krijgen?”

Gezondheid primeert

“Elk jaar stappen er meer dan 600 mensen mee in de processie, waaronder ook nogal wat Noord-Fransen, naast een 300-tal boetelingen… We denken ook aan praktische zaken: alle personages worden normaal geschminkt. Dat zou dus ook een probleem zijn voor de social distancing. De gezondheid van iedereen gaat voor, en daarom zal er dit jaar geen processie zijn. Het is in het verleden nog gebeurd dat de Boetprocessie op de valreep werd afgelast, zoals in 2015 toen ze letterlijk en figuurlijk in het water viel.”

Jacobus Clou is de monnik die in 1637 het broederschap van de Sodaliteit heeft gesticht dat later het initiatief voor de processie nam. Zijn grafsteen, die jarenlang spoorloos was, werd vorig jaar teruggevonden en gerestaureerd. De Sodaliteit, de kerkfabriek, Stad Veurne en de Ghesellen van de Kastelnij hebben ervoor gezorgd dat de steen binnenkort een waardige plek krijgt in de Sint-Niklaaskerk, waar ook het publiek hem kan zien.

In de fraaie Sint-Niklaaskerk zal er een wandtapijt opgehangen en getoond worden aan het publiek

“Er is nog goed nieuws”, verklapt Gilbert Vanlerberghe. “Ik ontdekte dat het ministerie van Economische Zaken in het bezit is van een wandtapijt van 4 op 6 meter, ontworpen door Floris Jespers in 1936. Ik heb contact opgenomen en gevraagd of Stad Veurne het niet in bruikleen zou kunnen krijgen. Dat zou inderdaad kunnen. We hebben al een ruimte in gedachten in de Sint-Niklaaskerk om het op te hangen en te tonen aan het publiek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier