Designer Stijn D’Hondt pakt uit met 120 ballonnen aan kerkhof: “Herinnering aan mijn mama”

Komende zondag op Allerheiligen zal het kunstwerk van Loovt te zien zijn op het rond punt voor het kerkhof van Anzegem. 120 biologisch afbreekbare ballonnen zullen rond de treurwilg staan wachten. Om meegenomen te worden naar het graf van een geliefde of om naar de hemel gestuurd te worden. Op de kaartjes die eraan hangen, kan een boodschap ter nagedachtenis geschreven worden.

Het interactief kunstwerk met 120 witte ballonnen rond de treurwilg voor de ingang van het kerkhof in Anzegem. © gf

De initiatiefnemer van deze interactieve actie is designer Stijn D’Hondt (28). Een geboren en getogen Anzegemnaar, die ondertussen in Gent zijn uitvalsbasis heeft. “De oorsprong van deze actie is te vinden in Anzegem”, begint D’Hondt zijn verhaal. “Het is nu vijf jaar geleden dat mijn moeder Chantal Van de Putte is overleden en jaar na jaar groeide mijn overtuiging dat ik iets kon doen om het taboe rond rouwen te doorbreken. Daarom lanceer ik op 1 november mijn nieuwe designmerk Loovt aan het kerkhof waar mijn moeder begraven ligt.”

Het hoeft niet troosteloos te zijn. Je kan het ook positief, vol kleur en met respect brengen

“Ik herinner me nog dat er snel moest geschakeld worden de dagen voor de begrafenis. Ik vond het essentieel dat de dienst in overeenstemming was met wie mijn moeder was. Bij het afscheid verwerkte ik ook ballonnen. Mensen waren verwonderd omdat het volgens hen geen feest was. Maar ze begrepen snel wat mijn insteek was, toen ik vertelde dat ik mijn moeder op een positieve manier wilde loven, net zoals ze was. Zij is dan ook de inspiratiebron van dit project, want als ik aan haar denk, denk ik aan iemand vrolijk, speels en liefdevol. Ik zocht naar een hoopvol design dat haar kon representeren. Ook wil ik tonen dat het anders kan en mensen hierdoor inspireren. Het hoeft niet troosteloos te zijn. Je kan het ook positief, vol kleur en met respect brengen via een positief alternatief. Daaruit kan dan troost gehaald worden tijdens het rouwproces. Loovt staat voor het vieren van de herinnering, een mix tussen loven of iemand eren en een verwijzing naar het Engelse woord love, wat liefde betekent.”

Designer Stijn D'Hondt.
Designer Stijn D’Hondt.© gf

“Na jaren mijn creatief bureau Heren Loebas te runnen, werd het daarnaast tijd voor een eigen passieproject. Loovt is ontstaan vanuit een persoonlijke ervaring. Snel werd duidelijk dat een passend design om troost te brengen nauwelijks te vinden was op de markt. Vaak is wat je vindt triestig en grijs met bloemen waarvan het kopje naar beneden hangt. En zo ben ik zelf beginnen ontwerpen. Ik creëerde haar rouwbrief, herdenkingskaartje en vrolijkte de dienst op met ballonnen om zo haar leven te vieren op een manier die zuurstof gaf. Enkele weken na het overlijden ontwikkelde ik mijn eerste collectie rouwkaarten ‘Until Forever’. Tot op de dag van vandaag vragen mensen me of deze nog verkrijgbaar zijn. Nu, vijf jaar later, kan ik met trots zeggen dat deze en andere, nieuwe collecties te verkrijgen zijn.”

Vernieuwing in sector

“De ballonnen op het rond punt is een actie op een symbolisch mooie plaats. Het rond punt verwijst naar de oneindige cirkel die staat voor het oneindige leven. Op zich wil ik vernieuwing brengen in de sector, ook naar het ontwerpen van gerelateerde zaken zoals urnes bijvoorbeeld. Hoopvol, een lichtpunt en positief terugkijkend op wat de relatie betekende met die persoon.”

“De afbreekbare ballonnen verteren even snel als een blad van een boom en zijn niet vervuilend. Ik kreeg ook de toestemming van de burgemeester om dit te doen. De Anzegemnaren kunnen kiezen of ze de ballon richting hemel laten vliegen of het bevestigen aan het graf van hun geliefde”, besluit Stijn D’Hondt.

(GV)

Neem gerust een kijkje op de website www.loovt.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.